28.8.07

Οι λεπτομέρειες της αδιαντροπιάς

Κυριακή μεσημέρι, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, η ανθυπομαριέττα Εξωτερικών της Ελλάδος έκανε πολιτική του κώλου την ώρα που η χώρα καιγόταν.

Κοινώς, την ώρα που θα έπρεπε να σκέφτεται τη χώρα, σκεφτόταν πως να περάσει γραμμή υπέρ συγκεκριμένων κρατών και κατά άλλων. Ποιοί είναι στο πλευρό μας; Ποιοί στείλαν βοήθεια; "Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ", είπε η θυγατέρα, και θα στείλουν και "οι ΗΠΑ και η Ρωσία".

"Η ΕΕ" περιλαμβάνει, φαίνεται, και την Κύπρο, για τη συγκινητική ανταπόκριση της οποίας δεν έκανε λόγο η θυγάτηρ Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι ο λαός της Κύπρου έχει όλος κινητοποιηθεί, ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προχωρήσει σε ασυνήθιστης γενναιοδωρίας εξαγγελίες, δεν συγκίνησαν την υπουργό Εξωτερικών τόσο ώστε να ξεχωρίσει την Κύπρο.

Αντε να δεχθούμε ότι της ξέφυγε (της υπουργού των Εξωτερικών) ή ότι όντως πίστεψε ότι αρκούσε το "ΕΕ" και γ ι αυτήν την γενναιοδωρία. "H EE και το Ισραήλ" δεν περιλαμβάνουν όμως την Σερβία, που έστειλε άμεσα έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη πολύ πριν το Ισραήλ οριστικοποιήσει το είδος της βοήθειας. Όταν η κα Μπακογιάννη έλεγε ποιοί προσφέρθηκαν δεν είχε ακόμη αποφασιστεί το είδος της βοήθειας. Τελικώς, απεστάλησαν 25 ισραηλινοί πυροσβέστες - ευχαριστούμε ακόμη και για τον έναν. Είναι λογική η απορία, όμως: γιατί οι 25 πυροσβέστες του Ισραήλ αξίζουν ειδικής μνείας αλλά τα έξι αεροπλάνα της Σερβίας δεν άξιζαν, παρ ότι ήρθαν άμεσα και ήταν πολύ πιο χρήσιμα στην παρούσα κατάσταση;

Λεπτομέρειες, θα πει κανείς. Μόνο που είναι πραγματικά αηδιαστικό να βλέπεις οτι το χτένισμα της ατζέντας της κάθε προσκυνημένης παραμένει προτεραιότητα κι όταν ο τόπος καίγεται.

Ήταν συγκινητική κάθε βοήθεια, μα ξεπερνούσε δυνατότητες και ανθρώπινα μέτρα ο τρόπος με τον οποίο στάθηκαν στο πλευρό των πληγέντων Κύπρος και Σερβία. Ακόμη και αν δεν μπορεί να το χωνέψει η υπουργός Εξωτερικών Ανθυπομαριέττα Μητσοτάκη.

Νεώτερες Ειδήσεις:

Λευκωσία: Η Κύπρος θα αναλάβει συμβολικά την ανοικοδόμηση και τον εξοπλισμό όσων κατοικιών έχουν καταστραφεί σε μια από τις πληγείσες από τις πυρκαγιές κοινότητες της Ελλάδας καθώς και την αποκατάσταση των τομέων και πηγών εισοδήματος των κατοίκων της κοινότητας αυτής, την οποία θα υποδείξει η Κυβέρνηση της Ελλάδας, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα λόγω των πυρκαγιών.

Παράλληλα κάλεσε τους ιδιώτες και τα οργανωμένα σύνολα που έχουν την πρόθεση να πραγματοποιήσουν εράνους ''όπως καταθέσουν όσα μπορούν με γενναιοδωρία και με αγάπη και εκδήλωση αλληλεγγύης προς το χειμαζόμενο ελληνικό λαό σε ειδικούς λογαριασμούς που θα ανοιχθούν σε όλες τις τράπεζες της Κύπρου, και οι οποίοι θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης''.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως ''ο Κυπριακός Ελληνισμός συμμετέχει στην οδύνη και στον πόνο των πληγέντων και του ελληνικού κράτους και εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του προς το δοκιμαζόμενο αδελφό ελληνικό λαό''.

Πρόσθεσε πως ''η πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της πύρινης τραγωδίας, και η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει θεωρήσει αυτή την προτεραιότητα ως τον κύριο στόχο'' και σημείωσε πως ''σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, από την πρώτη στιγμή η κυπριακή Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με όλα και όσα μέσα διαθέτει και μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα''.

''Η δήλωσή μας προς την ελληνική Κυβέρνηση είναι ότι η Κύπρος θα προσφέρει όλα όσα ζητήσει η Ελλάδα και μπορεί η Κύπρος να προσφέρει. Γι αυτό το λόγο μετέχουμε με αποστολή εθελοντών και εξειδικευμένων πυροσβεστών, με αριθμούς πάνω από 100 μέχρι την ώρα, με πυροσβεστικά οχήματα και άλλο αντιπυροσβεστικό εξοπλισμό που διαθέτει η Κύπρος'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Επεσήμανε πως ''όπως συνέβη και σε παρόμοιες περιπτώσεις στην Κύπρο, η σκέψη πρέπει να στρέφεται και στην ενίσχυση και συμπαράσταση προς τους πληγέντες αγρότες και κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί''.

''Για τον σκοπό αυτό, και συμβολικά, η Κύπρος θα αναλάβει την ανοικοδόμηση όσων οικιών έχουν καταστραφεί σε αναπλήρωση και ανοικοδόμηση αυτών των οικοδομών και του εξοπλισμού και στην αναπλήρωση των πόρων και των πηγών εισοδήματος των κατοίκων αυτών των περιοχών, σε μιαν κοινότητα που θα μας υποδείξει η ελληνική Κυβέρνηση'', ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ''αναμένουμε ότι αυτή η αλληλεγγύη και συμπαράσταση δεν πρέπει μόνο να περιοριστεί στην κυβερνητική φροντίδα, αλλά και ότι ο λαός μας, με τη γνωστή αλληλεγγύη, ανθρωπισμό και συμπαράσταση που δείχνει σε παρόμοιες τραγωδίες θα προσφέρει όσα και ότι μπορεί''.

Για αυτό, ανέφερε, ''απευθύνω έκκληση σε ιδιώτες αλλά και σε οργανωμένα σύνολα που έχουν την πρόθεση να διεξαγάγουν εράνους όπως καταθέσουν όσα μπορούν με γενναιοδωρία και με αγάπη και εκδήλωση αλληλεγγύης προς το χειμαζόμενο ελληνικό λαό σε ειδικούς λογαριασμούς που θα ανοιχθούν σε όλες τις τράπεζες της Κύπρου, και οι οποίοι θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης''.

''Εκφράζουμε ξανά την οδύνη μας, την ειλικρινή θλίψη μας για τα θύματα και τις οικογένειες των θυμάτων και διαβεβαιούμε τον Ελληνικό λαό ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός στέκεται δίπλα του, συμμετέχει στην οδύνη και στο πένθος τους. Η σκέψη μας είναι μαζί τους'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Λευκωσια: Η Εκκλησία της Κύπρου, τηλεοπτικοί σταθμοί και εθελοντικές οργανώσεις προκήρυξαν εράνους για συλλογή οικονομικής βοήθειας προς τα θύματα της πύρινης λαίλαπας, στην Ελλάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθεί έρανος σε όλους τους ναούς των ελευθέρων περιοχών της Κύπρου. Ο κ. Χρυσόστομος ανακοίνωσε επίσης ως πρώτη βοήθεια της Εκκλησίας της Κύπρου εισφορά 50 χιλιάδων ευρώ. Παγκύπριους εράνους για συλλογή οικονομικής βοήθειας προς τους πληγέντες ανακοίνωσαν επίσης το ΡΙΚ, ο ΑΝΤ-1 Κύπρου και η οργάνωση "Γιατροί του Κόσμου-Κύπρου". Για το σκοπό αυτό άνοιξαν σήμερα ειδικοί λογαριασμοί στις τράπεζες.

Εξάλλου σε ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης προς τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το ΑΚΕΛ αποφάσισε να ανοίξει ειδικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου και στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού. Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ συνεισφέρει συμβολικά ποσό 10 χιλιάδων ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, το οποίο σε σημερινή του συνεδρία συζήτησε το θέμα των πυρκαγιών που πλήττουν τν Ελλάδα, αποφάσισε σήμερα την αποστολή ποσού 5.000 ευρώ ως συνεισφορά στην ανοικοδόμηση των κοινοτήτων που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, το Εκτελεστικό Γραφείο επανέλαβε την αμέριστη στήριξη του κόμματος προς τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό.

Το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, σε συνεργασία με την οργάνωση ''Γιατροί του Κόσμου'' προγραμματίζει αποστολή οικονομικής βοήθειας και εθελοντών στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα καλεί τους πολίτες να είναι σε επιφυλακή και μόλις εντοπίσουν εστία φωτιάς να τηλεφωνούν στους αριθμούς άμεσης ανάγκης 1407 ή 112.

Οι αριθμοί των συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών είναι: Τράπεζα Κύπρου 0114 - 01- 016785, Λαϊκή Τράπεζα 015-21- 008116, Ελληνική Τράπεζα 121 - 10- 326760 - 00, ALPHA BANK 202 - 101 - 000274 - 1 και Arab Bank 1301 - 093320 - 500.

Εισφορές, όπως αναφέρουν οι Οικολόγοι, μπορούν να γίνονται και μέσω τηλεφώνου, στον αριθμό 90936000 για εισφορά μίας λίρας και στον αριθμό 90938900 για εισφορά πέντε λιρών

5 σχόλια. Εσείς τι λέτε;

Blogger Mirandolina έφα...

θήνα: "Η Κύπρος έσωσε την πόλη μας", ανέφερε συγκινημένη η Δήμαρχος Αλιβερίου στον υπουργό Εσωτερικών, Χρίστο Πατσαλίδη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του. "Το ότι δεν κάηκε το Αλιβέρι", συμπλήρωσε η Δήμαρχος, "το οφείλουμε στους Κύπριους πυροσβέστες και στα μέλη της Πολιτικής Άμυνας, οι οποίοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες". Εξάλλου, από το πρωί σήμερα Κύπριοι πυροσβέστες και μέλη της Πολιτικής Άμυνας δίνουν μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του χωριού Σέτα της Εύβοιας.

Ο βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάμπος Χαραλάμπους, σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ανέφερε ότι, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες και με κίνδυνο της ζωής τους οι πυροσβέστες και οι άνδρες της Πολιτικής Άμυνας κατόρθωσαν να σώσουν το χωριό Λάτα και να αποτρέψουν επέκταση της φωτιάς στο Αλιβέρι.

Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι από το πρωί η ομάδα δίνει μάχη στην περιοχή της Σέτας, όπου η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη, λόγω του υψομέτρου και των ισχυρών ανέμων, η φορά των οποίων αλλάζει συνεχώς.

Στη μάχη εναντίον της φωτιάς ρίχθηκε από το πρωί άλλη κυπριακή αποστολή, που αποτελείται από τριάντα πυροσβέστες και είκοσι δύο εθελοντές.

Ο επικεφαλής της αποστολής, βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, δήλωσε ότι η ομάδα βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Αχλαδινή, έξω από το χωριό Λάλας, κοντά στην αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Τράγκολας ανέφερε ότι αποστολή της ομάδας είναι η αποτροπή ενδεχόμενης αναζωπύρωσης των πυρκαγιών σε μέτωπο περίπου δύο χιλιομέτρων.

Είπε επίσης ότι στην περιοχή υπάρχουν αρκετές εστίες και τα μέλη της αποστολής συνεχίζουν εντατικά το έργο της πλήρους κατάσβεσης.

Άλλη ομάδα Κυπρίων πυροσβεστών και μελών της Πολιτικής Άμυνας βρίσκεται στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Ανδρίτσαινα, ενώ 24 εθελοντές βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Ηλίειας.

Και στρατονόμοι στη μάχη με τις φλόγες

Το Υπουργείο Άμυνας έστειλε σήμερα στην Ελλάδα τμήμα Στρατονομίας στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, η αποστολή, που αναχώρησε λίγο μετά το μεσημέρι από τη βάση Ανδρέας Παπανδρέου με δύο CE 130 και ένα CE 27 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελείται από είκοσι επτά υπαξιωματικούς και αξιωματικούς της Στρατονομίας, ένα στρατιωτικό γιατρό και τέσσερις καταδρομείς.

Στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου την νέα αποστολή κατευόδωσε ο Υπουργός Αμυνας Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο οποίος τόνισε ότι οι άνδρες της Εθνικής Φρουράς με την ενέργεια τους αυτή τιμούν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας.

Πηγή: ΑΠΕ

8/28/2007 06:45:00 μ.μ.  
Blogger Pan έφα...

Δεν βαριέσαι, τέτοιες ώρες...

8/31/2007 06:03:00 μ.μ.  
Blogger Μαύρο πρόβατο έφα...

Καλό μήνα,
καλό χειμώνα νάχουμε :-))
......
Και από αυτή την πλευρά, είναι να ξερνάς.
Δείτε πάντως και αυτό αν δεν το πετύχατε ήδη αλλού...

9/01/2007 11:04:00 μ.μ.  
Blogger Suspect έφα...

Τελικα από ότι καταλαβαινω ο πλανητης Γη στο συμπαν πρεπει να παιζει το ρολο του ψυχιατρειου

9/05/2007 03:56:00 μ.μ.  
Blogger NIEMANDSROSE έφα...

καθόλου λεπτομέρειες. καθόλου.

9/11/2007 03:11:00 μ.μ.  

Την καλή σου την κουβέντα


πίσω στην κουζίνα...