27.11.05

Μάχιμη Δημοσιογραφία


Το καλοκαίρι του 1992 μου τηλεφώνησε ο Πι Τζέυ Ο΄Ρουρκ πως θα ερχόταν στην πόλη για ένα βράδυ να συναντήσει το Γιαν Ουέννερ και τον Χάντερ Τόμπσον. Θα πετούσαν για το Λιτλ Ροκ, Αρκανσω, την επομένη για να πάρουν συνέντευξη από τον Μπιλ Κλίντον, τον φρεσκοεκλεγμένο υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία. Ο Πι Τζέι με κάλεσε σε δείπνο στο Ηλέην΄ς.

Όσο περνούσε η ώρα, ο Χάντερ είχε αρχίσει να βγάζει διάφορα γκάτζετς από τις τσέπες του – ένα στυλό λέηζερ, ένα περίεργο είδος φακού- πράγματα που επρόκειτο να χαρίσει στον Κλίντον. Τελικά, έβγαλε μια σακκουλίτσα μανιτάρια ψιλοκυβίνης, την πέταξε πάνω στο τραπέζι και είπε: «Να πα να γαμηθεί που δεν εισέπνευσε – αύριο το πρωί αυτά θα τα χω βάλει στα αυγά του».

Μόργκαν Έντρεκιν, εκδότης, όπως τα διηγείται στον A.E. Hotchner (Everybody comes to Elaine´s, εκδ. Harper Collins, 2004)

20 σχόλια. Εσείς τι λέτε;

Blogger nonplayer έφα...

Τί είναι ώρε σύντεκνοι οι ψιλοκυβίνη;;;;;

11/28/2005 02:00:00 π.μ.  
Blogger Mirandolina έφα...

Η ψιλοκυβίνη κι η ψιλοσίνη είναι ψυχοτρόποι ουσίες που εντοπίζονται σε κάποιες οικογένειες μανιταριών (κυρίως τις Psilocybe mexicana και Stropharia cubensis). Είναι τα λεγόμενα "ιερά" μανιτάρια που χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενεις του Μεξικό στις ιεροτελεστίες τους. Πες τα φυσικό ελεςντι να σαι μέσα.

11/28/2005 07:28:00 π.μ.  
Blogger πολυβιος έφα...

τρελομανίταρα. κάποτε ήταν της μοδός (επί αταστάσεων rave). καλημέρα.

11/28/2005 10:59:00 π.μ.  
Blogger nonplayer έφα...

AAAAA.... ωραίο μου ακούγεται τούτο...

11/28/2005 12:15:00 μ.μ.  
Blogger Mirandolina έφα...

Το ρεηβ, Πολύβιε, θυμήθηκε αυτό που ξαναβρήκαν τα 60ς. Η ιστορία τους είναι αρχαία, κάποιοι τα συνδέουν με τα Ελευσίνεια Μυστήρια, οι Αζτεκοι τα ονόμαζαν Σάρκα του Θεού. Κοινωνία με το θείο, θεοφαγία η καταναλωση τους, δηλαδη.

Ωραίο ακούγεται, Μαίανδρε, ναι. ;-)

Να σας πω την αλήθεια, εγώ που περίμενα να γράψουμε όλοι μαζί τη συνέχεια: τι έγινε όταν ο Κλίντον έφαγε τα μανιτάρια με τ αυγά του;
Θα βοηθήσει κανείς;

11/28/2005 01:08:00 μ.μ.  
Blogger nonplayer έφα...

Πάμε!

Στην αρχή θα μας περιγράψεις πως έφτασε ο Κλίντον, πως κάθισε, τις τζιριτζαντζουλες και τα λοιπά...

Μετά θα μας πεις πως κατάφεραν τα θαυματουργά μανιτάρια να βρεθούν σε ευτυχή σύζευξη με τα αυγουλάκια. Εκεί θέλω σασπένς...

Έπειτα θα μας απασχολήσεις λίγη ώρα με τούτα και με κείνα, μέχρι να δράσει το μανιτάρι και να γίνει της Μόνικα.

Στα τσακίρ κέφια, εκεί που θα είναι στη ντίρλα πλέον ο Κλίντον, πλακώνει η Χίλαρυ, που καθυστέρησε γιατί μάζευε την κόρη τους από πάρτυ.

Μετά θα αρχίσει το πανηγύρι!...

11/28/2005 03:17:00 μ.μ.  
Blogger Γιώργος έφα...

μόλις έφαγε τα μανιτάρια του συνέβη αυτό που παθαίνει ο Γουίλιαμ Χαρτ στο Altered States.

11/28/2005 04:17:00 μ.μ.  
Blogger Αθήναιος έφα...

Εγώ θα το πω κ το πολύ-πολύ να του βάλεις αστεράκια,να με επιπλήξεις κ να με βάλεις τιμωρία στη γωνία της λοκάντας εαν κ πρέπει λίγο πολύ όλοι να σκέφτηκαν το ίδιο. Σε περίπτωση που είχε φάει τα μανιτάρια,θα είχε αφήσει τις ενοχές κατα μέρος,θα είχε χαλαρώσει κ η άλλη θα του την είχε πάρει ωραία κ καλά κατα το πρωτόκολλο χωρίς να αφήσει λεκέδες κ ίχνη. Σκεφτείτε ότι θα είχαμε γλυτώσει την αισθητική μας από το βιασμό που επακολούθησε.Εξάλλου, εαν ο Κλίντον ζούσε την εποχή των θεοποιημένων μοναρχών θα ήταν για το κοριτσάκι μια μορφή... θεοφαγίας με τη βοήθεια μάλιστα των ψυχοτρόπων μανιταριών...Μια σωστή τελετή.

[i]Κλαααααατς το χαστούκι στη δεξιά του Αθήναιου, δια χειρός Μιραντολίνας.[/i]:-)

11/28/2005 04:20:00 μ.μ.  
Blogger Mirandolina έφα...

Είστε όλοι ένας κι ένας!

Μαίανδρε λες να φτιάξουμε χωριστό βλογ, όπου θα γραφεί το μυθιστόρημα των βλογερς; (πως λέμε "των τεσσάρων";). Να μη περιμένετε από μένα όμως, έτσι;

Αλβέριχε, γουγλισα λίγο για το φιλμ (όταν βγήκε, ήθελα ολίγα χρόνια ακόμη για να μ αφήνουν στα ακατάλληλα) αλλά δεν βρήκα πολλά. Το ψυχεδελικό του πράγματος το κατάλαβα, όπως και την φρίκη να βρίσκεται απέναντι στον εαυτό του μες από τα μικρα, καθημερινά, "ακίνδυνα" στο άκουσμά τους. Όμως, αυτό εννοούσες εσύ ή το θυμάσαι αλλοιώς;

Αθήναιε, το γλίτωσες το κανονικό χαστούκι, χάρη στο βίρτσουαλ, τυχερούλη!

Σπύρε, είσαι ένας Τεξ Άβερυ εν τη γεννέσει.

11/28/2005 07:30:00 μ.μ.  
Blogger Γιώργος έφα...

Το στόρυ βασίζεται σε κάτι post-hippie δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες μέσω της ψυχεδελικής εμπειρίας "βιώνεις" από αναμνήσεις της ζωής στη μήτρα, μέχρι "αναμνήσεις" από όλη την πορεία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.
Ο Γουίλιαμ είναι επιστήμονας που δοκιμάζει στο Μεξικό ένα "ρόφημα" από κάκτο (όπως ο Καστανέντα) και στο εργαστήριο προσπαθεί να εντείνει την ψυχεδελική εμπειρία κάνοντας χρήση του ψυχοδηλωτικού βυθισμένος σε μια δεξαμενή με χλιαρό νερό (την περιγράφει ο Αλντους Χάξλευ στις Πύλες της ενόρασης αυτή τη μέθοδο).
Το πρόβλημα είναι ότι η ψυχεδελική εμπειρία δεν περιορίζεται στο μυαλό και το σώμα του ήρωα αρχίζει μεταλλάσσεται στα καλά καθούμενα (όπως με τα flash-back του LSD), αρχικά σε πίθηκοειδές και στο τέλος κοντεύει να γίνει αρχέγονη σούπα.
Τώρα για δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης σε ταινία του Κεν Ρασσελ, δεν ξέρω αν μπορώ να μιλήσω μετά βεβαιότητος :-)

11/28/2005 09:06:00 μ.μ.  
Blogger Mirandolina έφα...

Καλησπέρα και σε σας, Πάνο!
Αυτό που γράψατε είναι ματζούνι για να φεύγει η κοκκινίλα από βίρτσουαλ ανάποδη ή άλλον τι από τα ξόρκια των σοφτουερ μάγων;

Αλβέριχε, κρίμα τον καυμένο τον Κεν! Δες και τι βρήκα στην δάταβάση (γκράντε αποτυχία λέει αλλού, αλλά όπως και να το κάνεις οφείλω να το εκτιμήσω): http://www.imdb.com/title/tt0213101/

Λοιπόν, εγώ πήγα στην αμαζόνα και το παρήγγειλα σε διβιδι, και όταν το δω θα επανέλθω. Διότι με έβαλες σε υποψίες και μ άρεσαν και κάποια από τα κουότζ που βρήκα εδώ
http://www.imdb.com/title/tt0080360/quotes

11/28/2005 09:25:00 μ.μ.  
Blogger nonplayer έφα...

Mirandolina είσαι; Δηλώνω όμως απερίφραστα πως για συνεργάτες θέλω τον Spyros (έγραψε ο Μιλόσεβιτς) και τον Αθήναιο (για γνωστούς λόγους!)

11/29/2005 12:44:00 π.μ.  
Blogger Γιώργος έφα...

http://www.imdb.com/title/tt0213101/
Ναι έχει κάνει βιογραφίες πολλών συνθετών. Αλλά με πολύ "προσωπική ματιά". Θρυλικό είναι το καρακίτς Lisztomania ,όπως και τα ασφαλιστικά μέτρα που έκαναν οι απόγονοι του Strauss στο BBC, για να μην προβάλει το καθόλου τιμητικό για τον συνθέτη, "ντοκυμανταίρ" του Κεν (στο οποίο δεν ακούγεται μουσική του Strauss γιατί του το απαγόρευσαν).

11/29/2005 10:01:00 π.μ.  
Blogger Αθήναιος έφα...

Τις έχεις δει αυτές τις ταινίες Αλβέριχε;

11/29/2005 01:26:00 μ.μ.  
Blogger Mirandolina έφα...

Αν και είμαι παντελώς ατάλαντη και δεν με βλέπω να προσφέρω και πολλά κειμενικώς, ηθικώς (και σπανίως κειμενικώς) θα ενισχύσω την προσπάθεια, Μαίανδρέ μου.

Μήπως να το γράψουμε σε δεκαπεντασύλλαβο; Την μουσική υπόκρουση αναλαμβάνει ο Αλβέριχος ελπίζω.

Λοιπόν, κάποιος πρέπει να στήσει το βλογ έτσι ώστε να παραπέμπει ευθέως στον HST και στην ψυχεδέλεια. Έχω κάποιον υπόψη μου... Εκτός αν επιθυμεί κάποιος από σας να το στήσει.

Α, και μολις τελειώσουμε με το μυθιστόρημα θα ετοιμάσουμε το πρώτο εν Ελλάδι φεστιβάλ Κ.Ρ. που θα έχει μόνο το μουζικο- ντοκυμανταιρίστικο έργο του... Έχω χάσει απίστευτα διαμάντια μου φαίνεται... Αλβέριχε, μάλλον πρέπει να σχεδιάσεις το πρόγραμμα, ε;

11/29/2005 01:32:00 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος έφα...

(...) και στο εργαστήριο προσπαθεί να εντείνει την ψυχεδελική εμπειρία κάνοντας χρήση του ψυχοδηλωτικού βυθισμένος σε μια δεξαμενή με χλιαρό νερό (την περιγράφει ο Αλντους Χάξλευ στις Πύλες της ενόρασης αυτή τη μέθοδο).

Όχι, δεν την περιγράφει, περιγράφει τις εμπειρίες του από μια δυο δοκιμές μιας ψυχεδελικής ουσίας στο σπίτι του υπό κανονικές συνθήκες (μεσκαλίνη iirc).

Η δεξαμενή με χλιαρό νερό (με πυκνότητα τόση ώστε να επιπλέει χαλαρά το σώμα) λέγεται isolation tank και είναι εφεύρεση του δελφινολόγου/πολυ-επιστήμονα/ψιλοτζαζ John C. Lilly κατά τι αργότερα του κ. Χάξλευ.

????

11/29/2005 04:34:00 μ.μ.  
Blogger Γιώργος έφα...

@Αθήναιος
Τον Strauss δυστυχώς όχι.
Τον Λιστ και τις Ανεξέλεγκτες Καταστάσεις και βέβαια (τα έχω και σε DVD, VHS etc.)

@Μιραντολίνα
Ναι σε δεκαπεντασύλλαβο.Η μουσική λογικά πρέπει να είναι από την ψυχεδελική σκηνή (π.χ.Grateful Dead από το Timothy Leary's Last Trip και όχι μόνο)αλλά και John Cage λόγω του κολλήματός του με τα μανιτάρια.
Άμα κάνουμε φεστιβάλ, θα έρθει και ο ίδιος ο Κεν.

11/29/2005 04:43:00 μ.μ.  
Blogger Αθήναιος έφα...

Προς στιγμήν πάντως κ δεν ξέρω γιατί κ πώς, νόμιζα πως αναφερόσαστε σε ταινία για τον Leo Strauss κ έπαθα ένα σοκ.Μετά σκέφτηκα πως θα μπορούσε να είναι κ χειρότερα, μια ταινία για το... Levi Strauss ας πούμε κ τελικά κατάλαβα ότι μιλούσατε για το χείριστο: μια ταινία για κάποιον από την οικογένεια των μουσικών.:-)

11/29/2005 09:02:00 μ.μ.  
Blogger Mirandolina έφα...

Ανώνυμε ευχαριστούμε για τα σχόλια και κυρίως για τα ερωτηματικά (????).

Αλβέριχε, ήδη ζήτησα από ένα κομπιοτεροαστέρι (και γενικώς αστέρι, δηλαδή) να μας στήσει το ψυχεδελοσάιτ και να βοηθήσει στα σχετικά. Εσύ ετοίμαζε δισκάκια, ο Σπύρος κι ο Μαίανδρος να ετοιμάζονται, ο Πολύβιος να σταματήσει να κάνει τη Βανδή (απαπαπαπα κλπ) κι εγώ πάω στην κουζίνα μου να σας ετοιμάσω κάτι να τσιμπήσετε, διότι νηστικό αρκούδι δε χορεύει -- ο Αθήναιος είμαι σίγουρη ότι θα συμπληρώσει με τα καλύτερα. Τρέχω, τρέχω...

11/29/2005 09:11:00 μ.μ.  
Blogger Γιώργος έφα...

@ανώνυμος
Η εμβάπτιση σε χλιαρό νερό ως μέθοδος έκστασης περιγράφεται στις πύλες της ενόρασης definately, ανάμεσα σε άλλες (ρυθμική κίνηση,ρυθμική επανάληψη ήχων, θυμιατά, εισπνοές, αυτομαστίγωση κλπ)που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά από διάφορες κουλτούρες στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετουργιών (όπως και το πεγιότ από τους ινδιάνους).
Δεν έγραψα ότι δοκίμασε ο ίδιος ο Χάξλευ τον συνδυασμό.

11/30/2005 10:13:00 π.μ.  

Την καλή σου την κουβέντα


πίσω στην κουζίνα...