19.5.06

Philip Knightley: «Το πετρο-ευρώ πίσω από την κρίση»

Ο Φίλιπ Νάιτλυ, πολύπειρος πολεμικός ανταποκριτής, κορυφαίος δημοσιογράφος-ερευνητής, μιλάει στη Μιραντολίνα για την αμερικάνικη επιθετικότητα κατά του Ιράν. Η Μιραντολίνα ευχαριστεί για την τιμή και μεταφέρει.

Είναι ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους δημοσιογράφους και συγγραφέας ενός από τα βιβλία που καθόρισαν τη ζωή μου, του The First Casualty-From the Crimea to Kosovo: The War Correspondent as Hero, Propagandist and Myth Maker. Αυτή την έκδοση έχω, δηλαδή – η νέα κι εμπλουτισμένη έχει τίτλο The First Casualty-From the Crimea to Iraq: The War Correspondent as Hero, Propagandist and Myth Maker.

Για όποιον έχει εργαστεί σε πολεμικές ζώνες, αυτό το βιβλίο του Φίλιπ Νάιτλυ είναι εγχειρίδιο ζωής κι αλήθειας, ένας σημαντικός απολογισμός του πολέμου της δημοσιογραφίας εναντίον της εξουσίας, από το 1850 ως σήμερα (νικητής η εξουσία, προς το παρόν).

Αποτόλμησα να του γράψω, μετά τη συνέντευξη με τον Ιάσονα Αθανασιάδη (του οποίου το πιο πρόσφατο άρθρο του για τις αμερικάνικες επιχειρήσεις στο Ιραν, είναι στην αγγλική και θα το βρείτε εδώ). Δεν έστειλα ερωτήσεις στον κο Νάιτλυ. Ζήτησα απλά τη γνώμη του για την κρίση. Και μου την έστειλε:

«Κανείς στο δυτικό κόσμο δεν ξέρει αν πράγματι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα ή όχι. Όμως, το Ιράν έχει λόγους να αναπτύξει τέτοια όπλα. Μπορεί να επιχειρηματολογήσει επ αυτού. Να πει ότι όλες οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις κατέχουν ατομική βόμβα. Η Κίνα έχει ατομική βόμβα. Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν ατομικές βόμβες. Το Ισραήλ έχει ατομικά όπλα (αν και, το Ισραήλ ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει, όμως κανείς δεν το αμφισβητεί). Με λίγα λόγια, το Ιράν είναι περικυκλωμένο από χώρες που έχουν ατομικά όπλα ενώ το ίδιο δεν έχει.

Γιατί, λοιπόν, είναι μια χαρά να έχουν αναπτύξει τέτοια όπλα η Ινδία ή το Πακιστάν, αλλά όχι το Ιράν; Αν η Δύση ανησυχεί τόσο για την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, γιατί απλώς παρακολουθούσε απλώς όταν το Πακιστάν όχι μόνο ανέπτυξε την ατομική βόμβα αλλά επέτρεψε και στον πατέρα της, το Δρ. Χαν, να πουλήσει μέρη και τεχνογνωσία σε κάθε ενδιαφερόμενο; Μήπως οι ΗΠΑ επιθυμούν να επιτεθούν στο Ιράν έτσι κι αλλοιώς και η ατομική βόμβα είναι το πρόσχημα;

Λάβετε υπ όψιν σας το εξής: το αμερικάνικο δολάριο εξασθενεί. Κάποτε το πιο επιθυμητό νόμισμα στον κόσμο, έχει πια χάσει τη λάμψη του. Όταν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το πρότυπο του χρυσού επί προεδρίας Νίξον, για να διατηρήσουν την παγκόσμια εμπιστοσύνη στο νόμισμά τους στηρίχθηκαν στο γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου μετράται με δολάρια. Ως σήμερα, το σύστημα αυτό δούλεψε. Όμως, έγιναν κάποιες κινήσεις ώστε να πειστούν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες να εμπορεύονται το πετρέλαιο σε άλλα νομίσματα, όπως λχ το ευρώ, εγκαταλείποντας το δολάριο. Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για την αμερικάνικη οικονομία, εάν συμβεί.

Τρεις ήταν οι χώρες που ηγήθηκαν της εκστρατείας για το πετρο-ευρώ: Το Ιράκ, το Ιράν κι η Βενεζουέλα. Ξέρουμε τι συνέβη στο Ιράκ. Τώρα η Κοντολίζα Ράις δηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα. Μάλλον θα αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν αλλαγή καθεστώτος και στο Ιράν. Υπάρχει πιθανότητα η κουβέντα περί ατομικής βόμβας να είναι προπέτασμα καπνού για τα αληθινά κίνητρα της Ουάσιγκτον;»

Ο Φίλιπ Νάιτλυ ήταν ένας εκ των επικεφαλής της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Insight, των Καιρών του Λονδίνου, από το 1965 ως το 1985. Η ομάδα αυτή έφερε στο φως το σκάνδαλο της θαλιδομίδης, την υπόθεση Προφιούμο, την υπόθεση των κατασκόπων του Καίμπριτζ κ.α.

Έχει βραβευθεί δύο φορές με το βρετανικό βραβείο Δημοσιογράφος της Χρονιάς, μια τιμή που είχαν μόνο δύο δημοσιογράφοι στην ιστορία – ο δεύτερος είναι ο Τζων Πίλτζερ. Έχει λάβει το βραβείο καλύτερου πολεμικού ανταποκριτή μετά την Γρανάδα.

Την λίστα των λοιπών βραβείων του, όπως και τη λίστα των διακεκριμένων συνδαιτυμόνων του, θα τη βρείτε εδώ. Ακόμη περισσότερα, στην αυτοβιογραφία του A Hack's Progress. Κι ένα ωραίο του άρθρο περί του σημερινού Tύπου εδώ.

12 σχόλια. Εσείς τι λέτε;

Anonymous Ανώνυμος έφα...

Άκρως ενδιαφέρον.

σας ευχαριστούμε

5/19/2006 02:19:00 π.μ.  
Blogger Λύσιππος έφα...

Προτιμώ τον Clinton που απλά ο άνθρωπος εκτιμούσε τις καλές πίπες...από ξύλο ουκρανιάς.

5/19/2006 02:23:00 π.μ.  
Blogger Greg έφα...

οι ΗΠΑ επιθυμούν αλλαγή καθεστώτος και στο Ιράν

Να συμβάλλω λίγο στην αρθράρα:

Είναι μακριά "νυχτωμένοι" αν πιστεύουν ότι θα το πετύχουν. Κόρη "σαχικής" οικογενείας που κατέφυγε με την αλλαγή του καθεστώτος στην Αθήνα, μου απεκάλυψε ότι ακόμη και οι ομοϊδεάτες τους στο Ιράν (όσοι απέμειναν), στηρίζουν πλέον τους μουλάδες λόγω της Αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή και αναγνωρίζουν ότι παρά τον συντηρητισμό του καθεστώτος, τουλάχιστον η φτώχια έχει σημαντικά καταπολεμηθεί τα τελευταία χρόνια!

5/19/2006 08:45:00 π.μ.  
Blogger Juanita La Quejica έφα...

Μετά το Ιράν λοιπόν, ποιός θα είναι ο επόμενος στόχος; Τώρα άρχισε να "ξινίζει" και η Ευρώπη για την πολιτική που θέλουν να ακολουθήσουν η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Βολιβία. ΧΑ! Απο ό,τι φαίνεται στην Λατινική Αμερική - όσο και να έχουν μάθει να ξεπουλιούνται στον υψηλότερο πλειοδότη- άρχισαν να αντιδρούν...

5/19/2006 10:11:00 π.μ.  
Blogger aeipote έφα...

Καλημέρα mirandolina. Ακόμα μια εγγραφή στην κατεύθυνση της απόδειξης του αυταπόδεικτου. Ναι. 1+1=2. Αλλά πολύ καλά πράττεις και το (ξαναματα)λες. Βλέπεις οι "επιτήδειοι" έχουν πείσει πολλούς ότι 1+1 = μπορεί και 2! [Να το συζητήσουμε βρε αδελφέ . . .]

5/19/2006 10:29:00 π.μ.  
Blogger Lion έφα...

Ειμαι και παλι πολυ "μικρος" για να σχολιασω την παγκοσμια πολιτικη. Περιοριζομαι να ευχαριστησω για την καλη ενημερωση. Εχω να δωσω μια πληροφορια και μια ερωτηση.

Η πληροφορια (απο πολυχρονη πειρα): η αλλαγη απο πετρο-δολλαριο σε πετρο-ευρω ειναι απο τεχνικη σκοπια εξαιρετικα πολυπλοκη και χρονοβορα. Συμπτωματικα η τεχνογνωσια ειναι στα χερια των ευρωπαιων (οχι αποκλειστικα αλλα κατα κυριο μερος).
Φυσικα και ειναι δυνατον να γινει η αλλαγη, αλλα δεν ειναι δυνατον να γινει μονο με αποφαση των Μουλαδων. Αν δεν συνεργαστουν οι Ευρωπαιοι (συν να επενδυθουν λεφτα + χρονος) δεν γινεται τιποτα.

Μου φαινεται λοιπον λιγο περιεργο να φοβουνται οι Αμερικανοι μια τετοια αλλαγη. Οι Ευρωπαιοι ποτε δεν θα εκαναν τα χατηρια του Ιραν και της Βενεζουελας - και μαλιστα εναντια στην θεληση των USA.
----
Η απορια μου: εστω οτι γινεται μια τετοια αλλαγη σε απο πετρο-$ σε πετρο-ευρω. Γιατι θα χτυπηθει η αμερικανικη οικονομια; Σε τι μειονεκτουν τα αλλα "μη-πετρο-νομισματα" σημερα σε σχεση με το "πετρο-δολλαριο";

5/19/2006 10:34:00 π.μ.  
Blogger alombar42 έφα...

@OldSkipper

Αν παίξει το πετρο-ευρώ, τα παγκόσμια αποθέματα σε δολλάρια θα μειωθούν, προς όφελος του ευρώ, για την αγορά πετρελαίου.
Η αμερικάνικη οικονομία σήμερα στηρίζεται ακριβώς στη δύναμη του δολαρίου (αλλιώς θα είχε καταρρεύσει από τα ελείμματα): την στηρίζουν οι άλλες χώρες, αγοράζοντας αμερικάνικα ομόλογα.
Αν πέσει το δολάριο, η Αμερική θα βρεθεί να χρωστάει σε όλο τον κόσμο, ποσά τα οποία δεν μπορεί να πληρώσει (τα ομόλογα).
Είναι τόσο ευαίσθητη αυτή η ισορροπία, που ακόμα και μια απλή δήλωση της Κίνας πχ, οτι θα περιορίσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολλάρια προς όφελος του ευρώ, θα ήταν αρκετή για να ρίξει το δολάριο στα τάρταρα.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό κανείς δεν το θέλει - η αμερικάνικη οικονομία, όσο εικονική κι αν είναι, αποτελεί τον πιο ευαίσθητο κρίκο: αν καταρρεύσει, θα έχουμε παγκόσμιο κραχ.

5/19/2006 12:25:00 μ.μ.  
Blogger triantara έφα...

καλώς σε βρήκα και ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μας έδωσες για τον knightley. δεν τον ήξερα. τώρα ξέρω τι να διαβάσω τις επόμενες ημέρες.

5/19/2006 12:47:00 μ.μ.  
Blogger Λαμπρούκος έφα...

Kαι μετά διερωτώμαστε γιατί κάποιοι ηγέτες τύπου Βενεζουέλας καταντούν απολυταρχικοί για το λαό τους. Είναι απλό! Με μια συνεχή απειλή αμερικανικού πραξικοπήματος να αιωρείται σα δαμόκλιος σπάθη πάνω από το κεφάλι σους, αναγκάζονται να φτιάξουν ένα σκληρό στρατιωτικό πυρήνα που θα είναι σίγουροι ότι δε θα τους πουλήσει. Και μετά οι ΗΠΑ μιλάν για σκληρά απολυταρχικά καθεστώτα. Έτσι κι αλλιώς χαμένος δηλαδή...

5/19/2006 12:52:00 μ.μ.  
Blogger Κώστας έφα...

@ Oldskipper
πήγαινε εκεί:http://histologion-gr.blogspot.com/2006/04/
blog-post_29.html και διάβασε το σχόλιο του 'ιονκ'. Νομίζω ότι απαντάει καλά στην απορία σου.
Mirandolina, ευχαριστώ πολύ και πάλι!

5/19/2006 02:29:00 μ.μ.  
Blogger akindynos έφα...

Στις υποδείξεις προς συμμόρφωσιν θυμήθηκα μια άλλη ιστορία λογοκρισίας (και εκκαθαρίσεων) στη Σουηδία. Πρόκειται για το περιοδικό
Ordfront στο οποίο μια συνέντευξη με τη Diana Johnston, σχετικά με το βιβλίο της Fool's Crusade, οδήγησε σε μακαρθικού τύπου αθλιότητες.

Όποιος ενδιαφέρεται, υπάρχει μια λεπτομερής εξιστόρηση των γεγονότων από την
πλευρά των θυμάτων. Κατεβάστε το αρχείο pdf All Quieted on the Word Front μεγέθους λίγο πάνω από τα δυόμισι μεγαβυτία. Είναι μόνο 92 σελίδες, αλλά έχει και εικόνες που είναι αυτές που αυξάνουν το μεγεθός (όμως εικόνα της Arundhati Roy, τι όμορφη γυναίκα!, αξίζει κάθε bit).

Σκόπευα να κάνω ένα σχετικό ποστ τότε, αλλά... Πάντα αυτό το αλλά.

Τέλος πάντων, που κολλάει ο Νάιτλυ με όλα αυτά; Η οργάνωση-ομπρέλα που έβγαζε το Ordfront επίσης εξέδιδε και βιβλία. Από συγγραφείς των παρυφών του πολιτικώς mainstream, αν μου επιτρέπεται την έκφραση, όπως Νόαμ Τσόμσκι, Ταρίκ Αλί κλπ. Όταν λοιπόν ξέσπασε η κόντρα με το βιβλίο της Τζονστον, το οποίο κατακρίνει τις δυτικές δυνάμεις και μμε για μανιπουλάρισμα
της κοινής γνώμης σχετικά με τα της πρωην Γιουγκοσλαβίας, έτυχε ο εκδοτικός οίκος να έχει κλείσει ακριβώς το βιβλίο αυτό του Νάιτλυ.

Αλλά έχοντας διώξει τους «αντιφρονούντες» πως να εκδώσουν ένα βιβλίο στο οποίο ο συγγραφέας αναφέρει "If one expressed so much as the slightest doubt about the latest tale of atrocities, or gave the slightest indication that one disagreed with the government’s policy in Kosovo, one was regarded as virtually a traitor". Από την άλλη πως να μην το εκδώσουν χωρίς να χαρακτηριστούν λογοκριτές κι από τον τελευταίο βλάκα;

Καταλήξανε λοιπόν στην απελπιστικά γελοία απόφαση να λογοκρίνουν το εξώφυλλο.

Έτσι αντί για The First Casualty - The war correspondent as hero and mythmaker from the Crimea to Kosovo το κάνανε The First Casualty - The war correspondent as hero and mythmaker. Καλό;

Για τα πυρηνικά θα ανεβάσω ένα μαγνητώδες ποστ το βράδυ. Εκτός κι αν αλλά.

5/19/2006 06:15:00 μ.μ.  
Blogger ellinida έφα...

Το Ιράκ και η Λιβύη είναι η πρώτες χώρες που άρχισαν να πουλάνε πετρέλαιο σε ευρώ . Εγώ όμως πιστεύω ότι είναι η θέση του Ιράν μεταξύ άλλων .
Πολύ τον πάω τον Τσάβεζ πάντως που τους έχει καταξεφτιλίσει .
Αναρωτιέστε τι θα γίνει με 100 δολλάρια το βαρέλι ;

5/21/2006 08:25:00 π.μ.  

Την καλή σου την κουβέντα


πίσω στην κουζίνα...