10.5.06

Ιάσων Αθανασιάδης: "Οι Ιρανοί δεν θα δεχθούν πολιτικές καθ’ υπαγόρευσιν"

Ο Ιάσων Αθανασιάδης, ο μόνος έλληνας δημοσιογράφος με έδρα την Τεχεράνη, μιλάει στη Μιραντολίνα για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν, τα προβλήματα του λαού και τα πιθανά αποτελέσματα ενός πολέμου των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης.

Πρώτα, ήταν το άρθρο στην Ελευθεροτυπία. Ύστερα, η συνέντευξη στη LiFΟ. Ε, δε μπορούσε να ξεφύγει από την ευλογερική, πώς να το κάνουμε! Ειδικά καθώς ήταν αμοιβαία η συμπάθεια, όταν, πέρισυ το καλοκαίρι, γνωριστήκαμε. Τότε, είχε έρθει για λίγες μέρες στην Ελλάδα, για να εκθέσει τις φωτογραφίες του από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν, στη Lab Gallery της Αθήνας.

Ο Ιάσονας μου έχει αφήσει τις καλύτερες των εντυπώσεων. Η ευγένεια κι η ευφυία του φαίνονται στο πρόσωπό του. Όταν τον έχεις απέναντί σου, ο χαρακτήρας του αναδεικνύεται με έναν ήρεμο τρόπο, σχεδόν τρυφερό. Και, όπως κάθε καλός πολεμικός ανταποκριτής, κινείται αθόρυβα χωρίς να αφήνει πίσω του ίχνη.

Είναι ένας γενναίος νέος άνδρας που βλέπει μπροστά και που έδωσε χρόνια από τη ζωή του για να μελετήσει τον αραβικό και τον περσικό κόσμο, μαθαίνοντας αραβικές γλώσσες και διαλέκτους, σπουδάζοντας στο τμήμα Αραβικών και Μεσανατολικών σπουδών της Οξφόρδης, κάνοντας το Μάστερ του στις Ιρανικές σπουδές και τα φαρσί – τη γλώσσα των Περσών.
Πήρα το θάρρος, λοιπόν, μιας και λόγω της συγκυρίας βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», να του στείλω λίγες ερωτήσεις, να του ζητήσω να μας πει πως είναι τα πράγματα σήμερα στο Ιράν, κυρίως πως αισθάνονται οι άνθρωποι, ο ιρανικός λαός. Απάντησε αμέσως. Και ζουμερά. Τόσο που οι ερωτήσεις κατέληξαν στα άχρηστα. Οι απαντήσεις του στέκουν αυτόνομες και δε χρειάζονται δεκανίκι.

«Η ζωή των ανθρώπων έχει αλλάξει πολύ λίγο, λόγω των αμερικανικών απειλών. Τουλάχιστον προς το παρόν. Εκείνο που τους απασχολεί, εκείνο για το οποίο ανησυχούν είναι η διαρκής αύξηση του κόστους ζωής. Υπήρξε μια σταδιακή υποχώρηση του τόμαν έναντι των ισχυρών νομισμάτων, όπως το δολάριο και το ευρώ, και μια ξαφνική άνοδος στην τιμή του χρυσού, αλλά, πλην αυτών, ο πληθωρισμός παραμένει ένα ιλιγγιώδες 18%. Βέβαια, αυτή είναι η γενική κατάσταση τα τελευταία δέκα χρόνια – τίποτε καινούριο δεν έχει φανεί. Κανείς δεν κάνει προμήθειες σε τρόφιμα, δεν θα δεις πουθενά πανικό και, φυσικά, κανείς δεν ετοιμάζει αντιπυρηνικά καταφύγια για τα τακτικά πυρηνικά του Μπους!»

«Ο πληθυσμός δεν φαίνεται να έχει κλονιστεί καθόλου, τουλάχιστον στα αστικά κέντρα όπου κινούμαι. Στις αγροτικές περιοχές, παραδοσιακά ο πληθυσμός είναι λιγότερο συνειδητοποιημένος πολιτικά. Η ανεργία κι η φτώχεια αποτελούν την καθημερινότητά τους, αν και όχι σε βαθμό που να απειλούν τη δημοτικότητα της κυβέρνησης. Ας μη ξεχνάμε ότι ο Αχμαντινεντζάντ εξελέγη λόγω των οικονομικών του εξαγγελιών, που απευθύνονταν στο φτωχό πληθυσμό, ο οποίος και αποτελεί την κύρια πηγή της δημοφιλίας του. Πάντως, έχω ακούσει οργισμένους πολίτες να αναρωτούνται γιατί αντιδρά κατ αυτό τον τρόπο και γιατί επιδίδεται σε πυρηνικούς τυχοδιωκτισμούς, όταν ο λαός πεινάει. Βέβαια, πρόκειται για μειοψηφία».
«Η χειρότερη πολιτική που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν σήμερα οι ΗΠΑ είναι να συνεχίσουν να πιέζουν το Ιράν – η μενταλιτέ των Ιρανών δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί πολιτικές καθ΄ υπαγόρευσιν. Και υπάρχει μια ολόκληρη οπτική των ίδιων των ιρανών περί τον ιρανικό χαρακτήρα, που ονομάζεται «νάμους» --και είναι ουσιαστικά το αντίστοιχο των ελληνικών λέξεων «τιμή» και «φιλότιμο» -- για την οποία είναι αδιανόητο να αποδεχθούν την δημόσια προσβολή της. Οι αμερικανοί –που ποτέ δεν ήταν κι οι καλύτεροι στη μελέτη των διαφορετικών πολιτισμών – δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν και κατανοήσουν, πως προσπαθώντας να του κλείσεις το στόμα ή να εκβιάσεις τον Ιρανό, δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτε. Οι Ιρανοί έχουν έναν εκλεπτυσμένο κι ανεπτυγμένο πολιτισμό, που συνδυάζει την αυτογνωσία με τον σχεδιασμό εις βάθος μέλλοντος – και γι αυτό ακριβώς είναι απολύτως έτοιμοι για μια πιθανή σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Έχουν ήδη αλλάξει το στρατηγικό δόγμα του στρατού τους, μετακινώντας το προς τον ασύμμετρο πόλεμο, κι έχουν κάνει κάθε τους επαρχία πλήρως αυτάρκη από στρατιωτικής απόψεως. Από ότι βλέπω, ζώντας εδώ, μια αμερικάνικη επίθεση θα έπληττε θανάσιμα την ίδια την αμερικάνικη αυτοκρατορική περιοχή και θα οδηγούσε σε εξάπλωση του χάους σε μια γεωγραφικά συνεχόμενη ζώνη καταστροφής, από το Αφγανιστάν ως το Ιράκ».

Και εδώ μπορεί να τελειώνει η μιραντολινοκουβέντα με τον Ιάσονα, αλλά δεν τελειώνει το ποστ. Για όσους δεν διάβασαν τη συνέντευξή του, "κλέβω" και τρεις, πολύ ενδιαφέρουσες κατά τη γνώμη μου, παραγράφους εξ όσων είπε στη LiFO της προηγούμενης εβδομάδας:
"Το πιο ενδιαφέρον με το Ιράν είναι πως υπέστη τρεις μεγάλες εισβολές, που επηρέασαν την ιστορία του: την ελληνική, την αραβική και τη μογγολική. Οι μογγόλοι πέρασαν ταχύτατα μες σε μια καταστροφική τρέλλα και έφυγαν, αλλά οι έλληνες κι οι άραβες έμειναν και προσέφεραν τον πολιτισμό τους σε τούτη τη χώρα. Κι ύστερα οι πέρσες, που είναι τόσο προσαρμοστικός αλλά και σταθερός στις αξίες του λαός, εκπερσιάνισε τους εκπροσώπους και των δύο λαών.

Σήμερα, η διανόηση του Ιράν περηφανεύεται για το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η επαφή με την Ελλάδα και δεν είναι καθόλου σπάνιο, σε κάποιο δείπνο, να ακούσεις τους πέρσες να συζητούν πολύ σοβαρά πως οι φιλοσοφίες των δύο πολιτισμών, η ελληνική κι η πέρσικη, επηρέασαν η μία την άλλη. Επιπλέον, υπάρχει μια γενική απέχθεια για τους άραβες, η οποία διαπερνά όλη την κοινωνία.

Όσο για τη σημερινή εποχή, οι έλληνες αναγνωρίζονται ως περισσότερο ανατολικοί παρά δυτικοί από τους ιρανούς. Ξέρουν ότι ανήκουμε στην ΕΕ αλλά δε μας θεωρούν ευρωπαίους – κι αυτό είναι μεγάλο κομπλιμέντο, προερχόμενο από έναν αρχαίο ανατολικό λαό, ιδιαίτερα περήφανο για τις ρίζες και την ιστορία του".


Αυτές τις μέρες, ο Ιάσονας εκθέτει τις φωτογραφίες του σε γκαλερί της Τεχεράνης. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της εκεί Ελληνικής Πρεσβείας. Το θέμα της είναι «Ελληνισμός στην Περσία: από το Μέγα Αλέξανδρο στην Ισλαμική Δημοκρατία». Από τις φωτογραφίες της έκθεσης είναι η τρίτη της σειράς, την οποία είχε την γενναιοδωρία να μου στείλει. Καλή Επιτυχία, Ιασονα, και σε ευχαριστώ για όλα.

Το πιο πρόσφατο άρθρο του Ιάσονα, στην ελληνική θα το βρείτε εδώ Το πιο πρόσφατο άρθρο του στην αγγλική, θα το βρείτε here

31 σχόλια. Εσείς τι λέτε;

Blogger Γνωμοδότης έφα...

Τα είπε όλα ο άνθρωπος.

5/10/2006 12:26:00 π.μ.  
Blogger ηω-λιθικός έφα...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...

5/10/2006 12:36:00 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος έφα...

τι ονομα εχει το προσωπο!
να τον φοβαται ο χαρος!
την ευχη του θεου
να εχει
που ζουληξε τους
δακρυγονους μου αδενες
με την καλη του
μαρτυρια.
φωτογραφος στ΄αληθεια.

5/10/2006 01:05:00 π.μ.  
Blogger Unknown έφα...

Mirandolina μου καλησπέρα
αν και είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα
Μια καλησπέρα πολλές φορές
έναι καλύτερη από τα πολλά λόγια.
Αυτή μπήκα να σου πω
αλλά δεν μπορώ να μην πω ένα
μεγάλο μπράβο σε αυτόν τον
πολύ άξιο άνθρωπο.
σε σένα θα πω καλό ξημέρωμα
με πολύ πολύ αγάπη !

5/10/2006 01:33:00 π.μ.  
Blogger Alpha έφα...

εξαιρετική ενημέρωση. μεστή και επί της ουσίας.

ούτε με 40 άρθρα εφημερίδας δεν θα μαθαίναμε αυτά που μεταφέρεις από τον ιάσωνα.

για μένα είναι σίγουρο πια:είσαι η Πολύτιμη στην ελληνική βλογόσφαιρα.

5/10/2006 07:09:00 π.μ.  
Blogger aeipote έφα...

Εξαιρετική εναλλακτική πληροφόρηση.
Καλή σας μέρα!

5/10/2006 09:29:00 π.μ.  
Blogger Juanita La Quejica έφα...

Σοβαρός και περιεκτικός ο Ιάσονας.
Πολύ καλή η ιδέα σου γι αυτήν την κουβέντα Mirando.

5/10/2006 10:33:00 π.μ.  
Blogger Περαστικός έφα...

Με τόσο λίγες λέξεις μεταφέρεις τόσο πολλά και μας ανοίγεις παράθυρα στον κόσμο.

5/10/2006 01:59:00 μ.μ.  
Blogger MåvяiÐåliå έφα...

Θα ήθελα πολύ να δω την έκθεση του Ιάσονα.

5/10/2006 02:29:00 μ.μ.  
Blogger Λαμπρούκος έφα...

Πόσο ωραίο είναι να μας θεωρούν δικούς τους. Ναι είμαστε δικοί τους, όσο και δικοί μας άλλωστε. Κι αυτοι το ίδιο. Κι ίσως τελικά όλα αυτά να μη δηλώνουν τίποτα, να είναι απλές διαχωριστικές γραμμές!

5/10/2006 03:39:00 μ.μ.  
Blogger Γεώργιος Χοιροβοσκός έφα...

δεν είναι καθόλου σπάνιο, σε κάποιο δείπνο, να ακούσεις τους πέρσες να συζητούν πολύ σοβαρά πως οι φιλοσοφίες των δύο πολιτισμών, η ελληνική κι η πέρσικη, επηρέασαν η μία την άλλη. Επιπλέον, υπάρχει μια γενική απέχθεια για τους άραβες, η οποία διαπερνά όλη την κοινωνία.

Eίναι που μας θυμούνται απο τότε κάπως...εξωραϊσμένους, πώς τα λέτε αυτά όσοι γνωρίζετε τα ζωγραφικά.

You know Ξερξης,Αρταξέρξης,Δαρείος,Παρυσάτις,
Μαρδόνιος χενεράλ, Τεμίστοκλες, Κινέτζιρους Αλκιβιάντις Ξενοφώντας... Κύρου Ανάβασις, θάλαττα θάλαττα,Αλεχάντρο ελ Μεχόρ.

Σασσανίδες,Χέλεν και Κωνσταντίνους Ηράκλειος...imperator Romanorum,Λέων ο Σοφός,ο Μαιμωνίδης ο Εβραίος (αυτόν που τονε βάζεις).Ο Τζελάλ Α-Ντίν Α-Ρούμι (1207-73) από την Περσία, ο οποίος δημιούργησε το πλέον σπουδαιότερο τάγμα Σούφι, στην Κόνια (Ικόνιο, Μικράς Ασίας) της Τουρκίας. Το επίθετο Α-Ρούμι, σημαίνει στα Ελληνικά "Ο Έλληνας".

Σήμερα τι να τους πείς...Γιωργάκης,Κωστάκης,λα σαρ λα μαρ ε λα μωβέζ ανκόντρ (η σάρα η μάρα και το κακό συναπάντημα)

Μπράβο του Ιάσωνα.

5/10/2006 03:40:00 μ.μ.  
Blogger mindstripper έφα...

Γίνεται μετά να μη θαυμάζεις την προσήλωση, την αγάπη και τον τρόπο που μερικοί άνθρωποι δίνονται σ' αυτό που κάνουν;...

Δε γίνεται.

Νά 'ναι καλά ο Ιάσονας Αθανασιάδης.

5/10/2006 05:07:00 μ.μ.  
Blogger THE_RETURN έφα...

Συμφωνώ με ...Big Fat Opinion και Γεώργιο Χοιροβοσκό
("Ρούμι",σημαίνει "Ρωμηός" για περισσότερη ακρίβεια - φαίνεται άλλωστε και από τη λέξη)

Πολύ καλή η ιδέα που έσχε η μπλογκάρχις ώδε για μια συνομιλία με τον άνθρωπο αυτόν.

5/10/2006 05:49:00 μ.μ.  
Blogger MainMenu έφα...

Ε τώρα δε θα κάνω και κριτική σε εναν άνθρωπο με τέτοιες περγαμηνές. Αλλά κάπου κάτι δε μου κολλάει. Όταν μπαίνει βέτο στην Ιρανική βουλή για το αν θα παρακολουθήσουν οι γυναίκες ποδόσφαιρο...δε ξέρω.

Επειδή η Αμερική έχει γίνει η χώρα του αίματος και του Ρατσισμού...το΅ΑΙΝΤΣ ας πουμε ειναι υποθεση των αφρο-αμερικανων. Επειδή σκοτώνουν λαούς αβέρτα δε σημαίνει ότι οι αντίπαλοι τους είναι καλύτεροι.

Πάντως όσους Ιρανούς έχω γνωρίσει είναι γλυκύτατοι άνθρωποι και πανέμορφοι. Και γυναίκες και άντρες. Αλλά και μια αμερικάνα φίλη μου είναι υπέροχος άνθρωπος. Δε ξέρω. ΄΄Ολα αυτά μου φαίνονται παράλογα.

5/10/2006 06:46:00 μ.μ.  
Blogger Mirandolina έφα...

Γνωμοδότα, Ιολιθικέ, νύφε, καπετάνιε, Χουανίτα, Μάιντστρίπερ μας, ο Ιάσων μπήκε και είδε τα σχόλιά σας και αυτό με χαροποίησε πολύ (είναι και ξενιτεμένος – είναι ωραίο πράμμα η αγάπη από την πατρίδα σε τέτοιες φάσεις, λέω από μόνη μου εγώ τώρα)

Μωσαϊκέ, Αείποτε, Ρητέρν ευχαριστώ – Μωσαϊκέ, το «μάι πρεσσσιους» δε θελω να το θυμάμαι :-)

Περαστικέ, ο Ιασονας το έκανε αυτό.

Ντάλια, ίσως, μετά την έκθεση, να μας επιφυλάσσει τη χαρά ενός σάιτ με τα έργα των χειρών του. Ακόμη κι αν δεν το χε σκεφτεί, τωρα του έδωσες την ιδέα.

Λαμπρούκο, κι εμένα μ άρεσαν πολύ αυτά που είπε στη free press, γι αυτό και τα μετέφερα. Μου φάνηκε, δε, εξαιρετικό που επειδή μας θεωρούν πολιτισμένους δεν μας θεωρούν ευρωπαίους. Άποψη Γκάντι κι οι πέρσες.

Χ. μας, δεν είναι καταπληκτική αυτή η ελληνοποίηση των ονομάτων, που καταδεικνύεις (στο περίπου); Εδώ που τα λέμε, με τετοιες αρχαίες γλώσσες κι οι μεν κι οι δε, έχουμε οι μεν εξελληνίσει κι οι δε εκπερσίσει και το τελευταίο κωλοχώρι της τελευταίας επαρχίας μας και τους. Μόνο που οι πέρσες διδάσκονται και θυμούνται τον κόσμο στην περσική, ενώ οι δικοί μας οι ημιμαθείς των «σοβαρών» εφημερίδων ως και ΤΕΧΡΑΝ γράφουν στα εναρκτήρια κεφαλαία των τηλεγραφημάτων των ειδησεογραφικών πρακτορείων… (στο προσκλητήριο των αγίων περσών, ξεχασες τον Ομάρ Καγιάμ).

Μαίην, μία βασική διαστρέβλωση, την οποία υποβάλουν και θρέφουν οι Μπους του κόσμου τούτου, είναι ότι όλοι οι μη φιλικοί προς την αυτοκρατορία πολιτισμοί δεν δικαιούνται να έχουν το δικό τους ρυθμό ιστορικής προόδου. Θέλω να πω, υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμη στις μουσουλμανικές χώρες, υπάρχουν αυτές οι προϊστορικές τιμωρίες της Σαρία, όμως η Περσία είναι σε χίλιες φορές καλύτερη κατασταση από την άθλια Σαουδική Αραβία, για την οποία δε μιλάει κανείς.

Επίσης: Άλλο οι λαοί, άλλο οι εξουσίες, λέμε.

[μου θύμισες: Προχτές, σε μια παρέα, μια δημοσιογράφος είπε: «δε θα ήθελα να ήμουν γυναίκα στο Ιραν. Θα είναι κλεισμένες στο σπίτι οι κακομοίρες». Όταν της είπα ότι έχει ως και γυναίκες υπουργούς με κοιτούσε λες κι ήμουν ούφο (άλα της ενημέρωση η δημοσιογραφος, έτσι;). Και μου απάντησε το καταπληκτικό: «μα, δε φοράνε μαντήλα;». Ναι, οι γυναίκες φοράνε μαντήλα, μπορεί και να μη πηγαίνουν στο γήπεδο, αλλά δεν παύουν να είναι υπουργοί, εξαίρετες σκηνοθέτιδες, επιστήμονες, διπλωματικοί και, κάτι πολύ σημαντικό για το Ισλάμ, θεολόγοι – σε καμμία άλλη ισλαμική χώρα δεν γνωρίζω να υπάρχουν γυναικείες θεολογικές σπουδές. Σκέψου με θεοκρατικούς όρους και θα καταλάβεις τη σημασια αυτού].

5/10/2006 07:30:00 μ.μ.  
Blogger MainMenu έφα...

δε διαφωνώ Μιραντολίνα, ο κάθε λαός έχει τους δικούς του ρυθμούς. Δεν είπα ότι είμαι υπέρ του πολέμου. Αν κάνει αυτό το βήμα ο Μπους αποδεικνύει πάλι ότι είναι ένα σφάχτης ανθρώπων στο όνομα του συμφέροντος. Και να μη ξεχνάμε ότι δε σκοτώνονται μόνο οι αμυνόμενοι. Εχτες πάλι σκοτώθηκαν 4 Άγγλοι.

Το μόνο που έχω ως ένσταση είναι να βλέπω έναν αραβικό κόσμο να βυθίζεται στο φονταμενταλισμό λες και δεν έχει άλλη ιστορία ή άλλες παραδόσεις. Αυτό πάνω από όλα συμφέρει τους αμερικάνους βέβαια.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι λύση έτσι δε θα ρθει ποτέ. Οι εθνικιστικοι και θρησκευτικοι παροξυσμοι το μονο που κανουν είναι να προκαλούν μεγαλύτερη σύγχιση ως προς το ζητούμενο. Και το ζητούμενο είναι απλά μια καλύτερη ζωή.

Δε συμφωνω με το παραδειγμά σου. Αν σου πω δλδ ότι δε θα ήθελα να ήμουνα μαύρος στην Αμερική τι θα μου λεγες, ότι έχει και μαύρους ηθοποιούς και επιστήμονες; Μα έτσι λειτουργεί η προπαγάνδα. Η φτώχεια και ο φόβος σου κλείνουν το στόμα. Θαυμάζεις τον τάδε που περνάει καλά κι ανήκει στην ομάδα σου κι ας είσαι στον πάτο και δεν αντιδράς.

Βέβαια όπως λες αυτά δε συμβαίνουν μόνο στο Ιράν. Αλλά οι Αμερικάνοι εκεί τους συμφέρει να πάνε να σκοτώσουν. Τέλος πάντων.

Τνη απορία μου εκφράζω κι εγώ γιατί μου φαίνονται πολύ περίεργα όλα αυτά.

5/10/2006 08:32:00 μ.μ.  
Blogger ellinida έφα...

Συγχαρητήρια και σε σένα και τον Ιάσονα αλλά και στους άλλους που σχολίασαν .
Πως θα κλείσουν άραγε το στόμα του Ιρανού ... βομβαρδισμοί με πυρηνικά , Γκουαντανάμο , βασανιστήρια , απαγωγές ... τόσες πολιτισμένες μεθόδους έχει ο Αμερικανικός επεκτατισμός .
Αναμένοντας το πότε . Για μένα είναι απλά θέμα χρόνου . Είναι στην μέση μεταξύ Αφγανιστάν και Ιράκ . Το τσιφλίκι πρέπει οπωσδήποτε ν'απλωθεί .

5/10/2006 08:58:00 μ.μ.  
Blogger averel έφα...

Συγχαρητηρια για την ενημερωση. Ευχαριστω. Και εσενα και τον Ιασων.

5/10/2006 09:24:00 μ.μ.  
Blogger Κωστής Γκορτζής έφα...

Μιραντολίνα έχει δίκιο ο Ιάσονας. Οι Ιρανοί το "νάμους" τους δεν το ξεχειλώνουν ως οι νεοέλληνες και δεν το παίζουν ...Καραγκιόζηδες.
Με κίνδυνο να ξυνιστούν πάλι κάποιοι μεταμοντέρνοι, θέλω να επισημάνω την πολιτική του μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτή της "προσέγγισης" των πολιτισμών που τον ανέδειξε ως Μέγα, όχι μόνο γιατί στρατιωτικά δεν θα μπορούσε να διατηρήσει την κυριαρχία του στα εδάφη που κατελάμβανε (ήταν κι αυτός ένας λόγος) αλλά και για την άμβλυνση των διαφορών που οδηγούσαν στην άεναη σύγκρουση Ανατολής-Δύσης (χώρια το χρυσάφι και το ασήμι της Θράκης βεβαίως).
Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον αμερικανικό πολιτισμό του εξάσφαιρου και της εφαρμογής του νόμου της ζούγκλας που ήταν η βάση δημιουργίας του αμερικανικού "έθνους".

5/10/2006 11:12:00 μ.μ.  
Blogger Rodia έφα...

Εξαιρετική συνέντευξη, περιεκτική και πολύπλευρα ενημερωτική και μπράβο!:-)
Παραμένω μουδιασμένη παρ' όλ' αυτά. Εδώ δεν είναι μονάχα η βλακεία ο εχθρός, αλλά και η παράνοια.

5/11/2006 12:55:00 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος έφα...

Πολύ καλή η συνέντευξη και πραγματικά ενδιαφέρουσα η δουλειά του Ιάσωνα αλλά μην τρελαθούμε.
Την Ιρανική κοινωνία να πάρουμε σαν πρώτυπο επειδή έχουμε διαφωνίες με την Αμερικανική;
Σύμφωνοι, οι γυναίκες γίνονται υπουργοί,αλλα με όσους διαφωνούν με το φονταμεμενταλισμό και το βαθύ ισλάμ τι γίνεται το αγνοούμε;

5/11/2006 02:06:00 π.μ.  
Blogger Mirandolina έφα...

Μέην, είναι το λιγότερο άδικο να προσμετράς με τους ιρακινούς-θύματα τους άγγλους κι αμερικάνους κι άλλους στρατιώτες που πεθαίνουν. Είναι σα να λες, τι κρίμα που οι πατριώτες σκοτωσαν γερμανούς στρατιώτες στην κατοχή – νταξ, κακό πράγμα ο πόλεμος και κρίμα οι μανούλες τους αλλά ο κατακτητής είναι κατακτητής κι η μπότα μπότα. Ας συγχωρεθούν των τεσσάρων άγγλων, μα εγώ δε θα τους κλάψω.

Η Περσία δεν είναι αραβικός κόσμος, είναι Περσία. Θεωρείται, επίσης, αιρετική από το αραβικό ισλάμ (σιιτική – κυρίαρχο είναι το σουνιτικό). Ο Ιάσων το λέει - ξαναδες το: με τους άραβες τους χωρίζουν πολλά, τον άραβα τον είδαν ως κατακτητή (ή όπως εμείς τους σταυροφόρους και τη δύση, τηρουμένων των αναλογιών).

Και τι θεωρείς παροξυσμό – εθνικιστικό ή θρησκευτικό—στην ιρανική πλευρά;

Όσο για το ποιο είναι το ζητούμενο, η «καλύτερη ζωή» έχει πολλές ερμηνείες σα φράση. Για τον Ιρακινό μάλλον σημαίνει ελεύθερη πατρίδα και μάλλον αυτό που τον οδηγεί ξεκάθαρα στον «παροξυσμό» είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, που μέσω της ακρότητας του αντιπάλου μπορεί να πουλάει παραμύθι περί ηθικού πολέμου.

Οι γυναίκες του Ιράν δεν έχουν καμμία σχέση με τους μαύρους στην Αμερική. Αν γουγλίσεις λίγο θα βρεις πολύ υλικό σχετικά. Αγοράζεις ετοιματζίδικη εικόνα, που στην ούγια γράφει μέηντ ιν ΟΥΖΑ - θέλει προσοχή, αδελφέ.

Μιλάς για προπαγάνδα των Ιρανών (φορ γκουντνες σεηκ!!!) και κάνεις σα να αγνοείς την προπαγάνδα των αμερικάνων, η οποία ήδη έχει κατασκευάσει εικόνα για το Ιραν (θυμίσου τα όσα έγραφε ο ολ μπόυ περί αχμαντινατζαντ, δαιμονοποίησης, νιουσπηηκ κλπ).

Και, ποια είναι η ομάδα σου; (Εγώ είμαι ΠΑΟΚ και από μας κανένας δεν περνάει καλά…)

Είναι δύσκολο, κουραστικό κι επίπονο να κρατάς το βλέμμα καθαρό.

Ελληνίδα, ευτυχώς οι αρχαίοι λαοί δεν σβήνουν έτσι εύκολα από το χάρτη.

Άβερελ, καλώς ήρθες.

Ημίαιμε κι εσένα αυτό σου άρεσε πιο πολύ, ε; Κι οι έλληνες δεν το ξεχειλώσαν όταν χρειάστηκε πάντως (βλ. σχέδιο αννάν). Μη μας αδικείς, παρα την γενικότερη πασοκογεννή και ΝΔθρεμμένη καταντια.

Εχω την εντύπωση πως, ο όντως «αμερικάνικος πολιτισμός», ή ότι βαφτίζουμε έτσι, έχει παραχθεί, στο μεγαλύτερο βαθμό, από τις καταπιεσμένες, εξανδραποδισμένες μειονότητες/κοινότητες και εκ των απογόνων των αριστερών εβραίων. Δηλαδή, αυτό το πράγμα, ο αμερικαν σιβιλιζέησον, ως «κοινόν των αμερικανών» δεν υπάρχει. Το σπιτίτσουαλ, ας πούμε, ανήκει λιγότερο στον ουάσπη απ ότι σε μας που χουμε παράδοση σκλαβιάς κι αγώνων για την ελευθερία (και μαλιστα τονίζοντας, σε αυτούς τους αγωνες, τη θρησκευτική μας ταυτότητα).

Ροδιά, ευχαριστώ πολύ!

Ανώνυμε, προσωπικά δεν έχω ανάγκη από τέτοιου είδους πρότυπα. Επίσης, δεν έχω να χωρίσω τίποτε με την κοινωνία.

Εσύ ποια κοινωνία παίρνεις σαν πρότυπο, αφού χρειάζεσαι πρότυπα; Και, γιατί θεωρείς ότι έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε μόνο δύο πρότυπα;

Αλλάζω λίγο την ερώτηση:

«Σύμφωνοι, μια μαύρη γυναίκα έγινε υπουργός, αλλά με όσους διαφωνούν με τον πόλεμο και την μετατροπή της εξουσίας σε βιλαέτι συγκεκριμένων εταιριών τι γίνεται;» Και μάλιστα σε ένα κράτος το οποίο επιδιώκει να κρατά τον κόσμο ολόκληρο υπό τας εντολάς του;

5/11/2006 07:55:00 π.μ.  
Blogger Περαστικός έφα...

Σωστά, μάλλον ήθελα να σε ευχαριστήσω που μας μετέφερες τις λέξεις του Ιάσωνα και βεβαίως τον ίδιο τον Ιάσωνα. Ως προς την τρέχουσα κατάσταση, ας ελπίσουμε να βάλουν και οι δύο πλευρές λίγο νερό στο κρασί τους, αν και έχω την αίσθηση ότι το ίδιο έργο το έχω ξαναδεί. Όσο και αν είμαι αντίθετος σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και στον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, η πείρα έχει δείξει ότι οι κοινωνίες δεν αλλάζουν με εξωτερικές στρατιωτικές επεμβάσεις και βομβαρδισμούς, τουλάχιστον όχι προς το καλύτερο. Το Ιράν, από όσο γνωρίζω, είναι μια κοινωνία σε μεταβατικό στάδιο, ίσως σε αυτό να οφείλεται και η αδιάλακτη στάση της ηγεσίας του που αντιδρά σε αυτό. Πιστεύω ότι αν αυτή η εξηελικτική πορεία δεν ανακοπεί ανώμαλα (π.χ. από πολέμους και επεμβάσεις), σε 15 - 20 χρόνια θα είναι μια αγνώριστη χώρα.

5/11/2006 10:24:00 π.μ.  
Blogger Pan έφα...

Οι δυνάμεις μου επιτρέπουν μόνο μία λέξη: μπράβο.
Μπορεί να μην σχολιάζω συνέχεια, αλλά σας παρακολουθώ και το ευχαριστιέμαι.

5/11/2006 10:54:00 π.μ.  
Blogger Αλεπού έφα...

Θα' θελα να την έβλεπα αυτήν την έκθεση με τις φωτογραφίες

5/11/2006 12:23:00 μ.μ.  
Blogger NinaC έφα...

Κι εμείς, με τη σειρά μας, ευχαριστούμε εσένα, Μιραντώ.

5/11/2006 12:39:00 μ.μ.  
Blogger Lion έφα...

Ειναι μπαναλ και βαρετο να λες μονο μπραβο. Αλλα δεν μπορω να αφησω τετοιο κειμενο να περασει ετσι, χωρις να βαλω ενα λιθαρακι.

Μεγαλο μπραβο λοιπον στον Ιασωνα, αλλα και στην Μιραντολινα που μας τον γνωρισε. Καλυπτομαι και απο μερικες φρασεις των προ-σχολιαστων - ιδιως το "λα σαρ λα μαρ ε λα μωβέζ ανκόντρ", το οποιο φροντισα να αποστηθισω.

Δινω μια προσωπικη εμπειρια απο την Αμερικη, προς καλυτερη θεωρηση των πραγματων: αυτο που ονομαζουμε "Αμερικη" δεν υπαρχει πιστευω. Προκειται για μια τεραστια χωρα (4 ωρες διαφορα απο ανατολικη σε δυτικη ακτη). Πολλοι αμερικανοι απλα δεν γνωριζουν οτι υπαρχουν και αλλες χωρες εκτος της δικης τους. Ουτε γνωριζουν τιποτα για την πολιτικη της κυβερνησης τους.

Θα προτεινα να κατηγορουμε / αντιμαχομαστε την αθλια αμερικανικη εξωτερικη πολιτικη, μαζι με τους εκφραστες και τους υποστηρικτες της. Αλλα ο τυχον γελαδαρης της Οκλαχομα δεν ξερει καν τι ειναι Περσια.
Καταναλωνουμε ασκοπα ενεργεια, αν τον βαλουμε στο ιδιο τσουβαλι με την Κοντη-Λιζα Ραιχ (που την θεωρω πολυ χειροτερη και επικινδυνη απο το ανδραποδο που ειναι προεδρος).

Γνωμη μου επισης, οτι δεν προκειται για διαμαχη μεταξυ Αμερικης - Ιραν. Εχουμε εστιασει στον αντιαμερικανισμο (καλως) και στο αν το Ιραν ειναι καλη η κακη χωρα.
Στην πραγματικοτητα το Ιραν παιρνει οπλικα συστηματα - και κυριως πυρηνικη τεχνογνωσια - απο την Ρωσια και την Κινα.
Προκειται λοιπον για πολεμο Ρωσο/Κινας - Αμερικης, που διεξαγεται προς το παρον στην πλατη ενος εκπροσωπου (Ιραν).
Οι μονομαχοι δεν τολμουν ακομα να αναμετρηθουν στα ισα.

Καλημερα και ελπιζω να μην το παραξηλωσα με τις θεωριες συνομωσιας.

5/11/2006 12:55:00 μ.μ.  
Blogger Κωστής Γκορτζής έφα...

Το ξεχειλώσαμε Μιραντολίνα μου και το παραδώσαμε αμαχητί στους πολιτικούς που εμείς εκλέξαμε για να διορίσουν την ανηψιά μας στην Πυροσβεστική....
Και να το στείλουν με "ευχαριστώ" στον Κλίντον και στον Μπους. Και οι μπλέ και οι πράσινοι και οι πολύχρωμοι γενικώς.

5/11/2006 08:23:00 μ.μ.  
Blogger Mirandolina έφα...

Περαστικέ, το Ιράν γνώρισε το βίαιο εκδυτικισμό επί Σάχη, κι έδωσε την απάντησή του φεύγοντας (όπως απαιτεί η φυσική...) στο άλλο άκρο. Όντως, το επόμενο στάδιο είναι η ισορροπία.

Παν μου, κοίτα να γίνεις καλά – εδώ θα είμαστε και όταν περάσει το κακό (γρήγορα, να δώσει ο Θεός).

Αλεπού, ο Ιάσων μου είπε ότι, μόλις τελειωσει η έκθεση θα δημιουργήσει ένα ιστοχώρο, στο οποίο και θα φιλοξενηθεί όλη του η δουλειά. Οπότε, θα τη δεις σχετικά σύντομα!
Κούκλα μου, πριγκηπέσα των ρεφομιστών, σε χαιρετώ και σε ασπάζομαι να γίνεις αυτοκράτειρα :-)

Καπετάνιε, όντως το λα σαγ λα μαγ ε λα μωβεζ ανκοντγ είναι κορυφαίον! (Κατά τα άλλα, όντως η Ρωσία είναι ο αντίπαλος παλαιόθεν)

Ημίαιμε, η νόνα της μαμάς μου η συγχωρεμένη έλεγε πως, στο μεσοπόλεμο, τη νεολαία τη θεωρούσαν χαμένη, απολωλή, άσταναπανε. Ε, αυτή ήταν η γενιά του Αλβανικού Έπους. Είμαι αισιόδοξη, κι ας φαίνονται όλα μαύρα. Όχι γιατί πιστεύω στους πολιτικούς – με ξέρετε, πια. Αλλά γιατί πιστεύω στους λαούς.

5/11/2006 09:42:00 μ.μ.  
Blogger ellinida έφα...

Μιραντολίνα μου έχεις δίκιο ότι οι αρχαίοι λαοί δεν πεθαίνουν αλλά ... κοίτα πόσοι λίγοι επέζησαν . Και αυτός ο πολιτισμός της Κόκα Κόλα είναι ολέθριος ... σαν τον καρκίνο εξαπλώνεται και κατατρώει τα πάντα .

5/21/2006 08:39:00 π.μ.  
Blogger Unknown έφα...

κάλλιο αργά παρά ποτέ...!
αν θέλετε, επισκεφθείτε το http://www.lifo.gr/blogs/athinakis/3149.html#blogtop και το www.dimitrisathinakis.blogspot.com στο link "συνεντεύξεις". για τα νέα του Ιάσονα. Σας ευχαριστώ.

8/30/2007 02:31:00 μ.μ.  

Την καλή σου την κουβέντα


πίσω στην κουζίνα...