16.7.06

Χωρίς ρεπορτάζ απ τα σύνορα

Ο Χανάντυ Σαλμάν είναι δημοσιογράφος της Ας-Σαφίρ. Τον ανακάλυψα εδώ. Αναφέρεται ως αποστολέας των φωτογραφιών και του κειμένου που ακολουθούν.

Ένας φίλος που είναι στην περιοχή, κατάφερε κι επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των φωτογραφιών. Είναι όντως του ΑΡ.

Όποιος δεν αντέχει τα σκληρά θεάματα, ας αποφύγει τις εικόνες.

«Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

θα πρέπει να σας ζητήσω να με συγχωρέσετε που σας στέλνω αυτές τις φωτογραφίες. Είναι φωτογραφίες παιδιών που σκότωσαν οι ισραηλινοί στο Νότιο Λίβανο. Είναι όλα καμμένα. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι φωτογραφίες αυτές δε θα δημοσιευτούν στη Δύση, αν κι είναι φωτογραφίες του Associated Press. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας, για να δημοσιοποιηθούν. Το πρόβλημα είναι ότι είχε ζητηθεί από αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το χωριό τους, Τερ Χαλφά, το πρωί, εντός δύο ωρών, αλλοιώς… Έτσι λοιπόν όσοι μπορούσαν να φύγουν κατέφυγαν στην κοντινότερη βάση του ΟΗΕ, απ όπου τους ζήτησαν να φύγουν. Νομίζω ότι μετά τις σφαγές της Κανα το 1996, όταν βομβαρδίστηκαν πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο στο αρχηγείο του ΟΗΕ, ο ΟΗΕ δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη για τις ζωές πολιτών. ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ, οι ισραηλινοί ζήτησαν τους πολίτες του χωριού Αλ Μπουστάν στο νότο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Φοβάμαι ότι οι σφαγές θα συνεχιστούν όσο οι ισραηλινοί δρουν ανεξέλεγκτα.
Σας παρακαλώ βοηθήστε μας όπως μπορείτε,
Χανάντυ Σαλμάν»




Η μετάφραση δική μου.

31 σχόλια. Εσείς τι λέτε;

Blogger Mirandolina έφα...

Μεταφέρω εδώ το καταπληκτικό σχόλιο του ακίνδυνου (akindynos.blogspot.com) που ψάρεψα στο ευλογ του Γρηγόρη (gregykapogeorge.blogspot.com):

"Την ίδια στιγμή στο σιενέν έχει σπαστικό νέο: Στρατιτωτικές πηγές του Ισραήλ πιστεύουν πως οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ είναι "made in Iran".

Λοιπόν κρατηθείτε, από πηγή που δεν δύναμαι να κατονομάσω έχω τη πληροφορία πως τα όπλα του Ισραήλ είναι "made in USA". Αλλά μη κυκλοφορήσει παραέξω, είναι μυστικό."

7/16/2006 10:03:00 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος έφα...

Τις έχω βάλει κι εγώ από χθες τις φωτογραφίες αυτές...
Ένοιωσα πως ήταν το μόνο που θα μπορούσα να κάνω

7/16/2006 10:23:00 π.μ.  
Blogger Greg έφα...

Τί να πεί κανείς;

Η εικόνα μιλά...

7/16/2006 12:04:00 μ.μ.  
Blogger THE_RETURN έφα...

Οι φωτογραφίες συγκλονιστικές,
τα γεγονότα κλιμακώνονται από το συγκλονιστικό στο συγκλονιστικότερο,
και...μετά ;

ΥΓ. Κατά τα άλλα, χάρηκα που επιστρέψατε , κυρία μου.
Μας λείψατε, ξέρετε...

7/16/2006 12:08:00 μ.μ.  
Blogger Λακης Φουρουκλας έφα...

To mono pou mporw na prosferw: Ena dakri...

7/16/2006 12:15:00 μ.μ.  
Blogger tsalimi έφα...

Για τέτοια θέματα τα πολλά τα λόγια είναι φτώχεια.
Υιοθετώ την πράξη σου και σ' ακολουθώ.

7/16/2006 02:26:00 μ.μ.  
Blogger Ttallou έφα...

Είναι απίστευτα...
Δείτε κι αυτό.

7/16/2006 03:56:00 μ.μ.  
Blogger Ecumene έφα...

Oι γνωστές παράπλευρες απώλειες..

Τί γίνεται με τους απαχθέντες
Ισραηλινούς έμαθε κανείς;..

Απο κεί δεν ξεκίνησαν όλα;..

Διαβαστε απο CandyBlue
ΑκΑρΙαΙα ΑνΤίΔρΑσΗ

7/16/2006 05:57:00 μ.μ.  
Blogger tomorrow's patries έφα...

Για δύο φαντάρους τους οποίους παρεπιπτόντως δεν απήγαγε ο Λίβανος και οι οποίοι δεν είναι νεκροί -μακάρι!, οι Ισραηλινοί αρχισαν να σφυροκοπούν αδιάκριτα ένα άλλο κράτος!!!! και όλα τα άλλα "πολιτισμένα - δημοκρατικά κ.τ.λ." κράτη σφυρίζουν αδιάφορα, ενώ η Κοντολίζα Ράις δηλώνει πως "μια εκεχειρία δεν θα λύσει τώρα το πρόβλημα" (= δίνει δηλάδή το ελέυθερο στους Ισραηλίτες να αλωνίζουν ελεύθερα ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ)...

Δυστυχώς αυτές οι εικόνες δεν φτάνουν στα media των Η.Π.Α.

7/16/2006 06:51:00 μ.μ.  
Blogger Μαύρος Γάτος έφα...

Φτάνουν όμως στα blogs, και τα blogs είναι διεθνή. Ας ανεβάσουμε όλοι τις φωτογραφίες αυτές. Εγώ το έκανα ήδη και θα συνεχίσω.

Λοκαντιέρα μου, σε φιλώ

7/16/2006 08:57:00 μ.μ.  
Blogger Μαύρος Γάτος έφα...

Επίσης, λέω τώρα, θα μπορούσαν κάποιοι ...μπλογκόλιθοι να εκμεταλλευτούν ΤΩΡΑ την δημοτικότητα του blog τους και να δημοσιεύσουν κι αυτοί κάτι.

7/16/2006 09:00:00 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος έφα...

Ευχαριστώ πολύ, κατά πρώτον.
Το κείμενο και τα δεδομένα, μου είναι αρκετά, κατά δεύτερον.
Δεν χρειάζομαι φωτογραφίες για να πιστέψω ότι γίνονται θηριωδίες και για αυτό θα αποφύγω να τους δώσω προσοχή.

Είναι χαρά μου να μαθαίνω νέα σου.
Ότι είσαι καλά και κάνεις ποστ.
Και λύπη μου είναι να μαθαίνω τέτοια νέα
για τον κόσμο μας.

Μα παρακαλώ, μη νομίσεις
πως θα άλλαζα αυτή τη λύπη
για οποιαδήποτε εθελοτυφλία.

7/16/2006 11:05:00 μ.μ.  
Blogger Αλεπού έφα...

Αχ βρε Μιραντολίνα. Σ' αυτές τις φωτογραφίες είναι παιδιά που είχαν δικαίωμα να ζήσουν, να παίξουν, να χαμογελούν και να μεγαλώσουν.

7/17/2006 11:28:00 π.μ.  
Blogger Stathis έφα...

Δεν μπορείς να δεις τις φωτογραφίες χωρίς να ξεχειλίσει ο πόνος και η οργή.
Μήπως θα έπρεπε να βάλεις και ένα τίτλο στα άγγλικα mirandolina, για να τις δουν όσο γίνεται περισσότεροι?

7/17/2006 12:55:00 μ.μ.  
Blogger Ecumene έφα...

Και μια αποψη ενος στρατιωτικού για τους Ισραηλινούς γενικότερα

7/17/2006 02:36:00 μ.μ.  
Blogger παράλληλος έφα...

Το λιγότερο που είχα να κάνω, ήταν να αναδημοσιεύσω το post.
Ντρέπομαι για την κυνικότητα των "ανθρωπιστών" μας. Για δύο στρατιώτες λοιπόν; Ούτε τα προσχήματα πια;

Ντρέπομαι επίσης που τσίμπησα και κλίκαρα στη πρόταση της Εργοτελίνας.
Πάντα το είχα απορία:
-Γιατί οι ακροδεξιοί, μιλιταριστές και λοιποί αναλόγου, δεν τα πάνε καλά με την ορθογραφία; Έχει να κάνει με τον τρόπο που δουλεύει(;!) το μυαλό;

7/18/2006 09:56:00 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος έφα...

"Λίγο μετά τις 11:00, όταν κάθε αντίσταση των άλλων ταγμάτων κατέρρευσε, ο Μάρκου έδωσε διαταγή απαγκίστρωσης, ορίζοντας έναν λόφο ανατολικότερα για συγκέντρωση των ανδρών και λήψη νέων θέσεων άμυνας. Αφού έφυγαν οι στρατιώτες, οι τρεις τελευταίοι άνδρες επιβιβάστηκαν σε ένα Land Rover και αποχώρησαν και αυτοί. Ηταν ο ταγματάρχης Τάσος Μάρκου, ο ανθυπολοχαγός Ανδρέας Ρούσσος και ο στρατιώτης-ασυρματιστής Ανδρέας Δημοσθένους. Λίγα λεπτά αργότερα έφθασαν σε ασφαλέστερη περιοχή, προς τους πρόποδες του Πενταδάχτυλου. Εκεί ο Τάσος Μάρκου είδε δεκάδες στρατιώτες να υποχωρούν κακήν κακώς, δίχως αξιωματικούς. Έξαλλος πήδηξε έξω από το όχημα, διατάζοντας τον Ρούσσο να φύγει. Στην συνέχειά έδιωξε και τον Δημοσθένους. Ο τελευταίος κινήθηκε πεζός ανατολικά, με δεκάδες άλλους εθνοφρουρούς (αγνοείται μέχρι σήμερα). Εκείνη την ώρα ο Μάρκου εντόπισε έναν ανθυπολοχαγό, τον Γιάννη Αντωνίου, και του φώναξε: «Ρε ανθυπολοχαγέ, έλα να τους μαζέψουμε να στήσουμε άμυνα. Αν μας φύγουν οι Τούρκοι από δω, θα πάνε μέχρι την Αμμόχωστο». Ο Αντωνίου, βλέποντας τους έφεδρους να συνεχίζουν την πορεία τους απαθείς, απάντησε: «Να αμυνθούμε. Αλλά με ποιους;». Ο ανθυπολοχαγός Γιάννης Αντωνίου ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε τον ταγματάρχη Μάρκου και μίλησε μαζί του. Θυμάται τα τελευταία του λόγια: «Καλά… εγώ θα μείνω… θα δω τι θα κάνω…»." Στρατιωτική Ιστορία τ.119 σελ. 16

Τάσος Μάρκου, ένας από τους 1619. Οφείλω να ομολογήσω ότι προτιμώ τη στάση των Ισραηλινών από αυτή κάποιων άλλων.

7/18/2006 01:20:00 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος έφα...

Νομίζω ότι είναι μέγα σφάλμα μας να επιλέγουμε στάσεις ή καταστάσεις μεταξύ δύο (ή περισσοτέρων) που θεωρούμε απαίσιες.
Αν πραγματικά η θεώρησή μας είναι τέτοια, θα πρέπει να φροντίζουμε, με τον τρόπο που μπορούμε, να δημιουργούμε περισσότερες επιλογές για τους εαυτούς μας και τους άλλους.
Πιο αίσιες, πιο αξιοπρεπείς, πιο ανθρώπινες.

Ο ταγματάρχης Τάσος Μάρκου υποθέτω πως θέλησε να κάνει το ίδιο και δε θα προτιμούσε την στάση των Ισραηλινών, μα θα ενεργούσε προς το καλύτερο.

7/19/2006 12:13:00 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος έφα...

οι Ισραηλινοί δείχνουν μια αξιοθαύμαστη συνέπεια προς αυτούς που στέλνουν για να φυλάξουν Θερμοπύλες.

το ίδιο και εμείς. στήσαμε κώλο με τους αγνοούμενους, στήσαμε κώλο με το Λάλα, στήσαμε κώλο με τους δοσιλόγους του 40, στήσαμε κώλο για εθνικές συναινέσεις και στιγμιαία εγκλήματα μέχρι και ιστοριούλα για αιχμαλώτους που πετάγαν πέτρες στο τραίνο που μετέφερε το Βενιζέλο στην Αδριανούπολη έχω ακούσει και του λέγαν ότι είναι αιχμάλωτοι και να κάνει κάτι... γενικότερα αποδείξαμε ότι έχουμε εμπεδώσει πλήρως το Οθωμανικό δίκαιο και ότι είναι τελείως μαλάκας όποιος προσπαθεί να ζήσει με τις ηθικές αρχές που του έχει μεταδώσει αυτό το έθνος με το εκπαιδευτικό του σύστημα αφού όταν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός θα τον έχουμε χεσμένο.

Όποιος θέλει να κάνει χαβαλέ ας ρίξει μια ματιά εδώ http://www.apodimos.com/arthra/05/Apr/EIS_MNHMH_TON_AGONISTON_THS_EOKA_AYTH_H_PAROYSIASH_GIA_TOYS_AGNOOYMENOYS/index.htm ίσα ίσα να δει τις φωτογραφίες και τις λεζάντες. Τους πουλήσαμε και όταν ξανασυμβεί μια μαλακία πάλι θα ξαναπουλήσουμε όποιο κακομοίρη μπλέξει με τα σκατά για την πάρτη μας.

Αντιθέτως οι Ισραηλινοί από καταβολής του κράτους τους δεν αφήσαν δικούς τους ξεκρέμαστους. Είτε μιλάμε για τα κυνήγια των Ναζί, είτε μιλάμε για την Ολυμπιάδα του Μονάχου, είτε μιλάμε για τους δικούς τους κατασκόπους στην Αμερική, είτε μιλάμε για ένα κάρο άλλες μικρές ιστοριούλες που δεν έτυχαν της ίδιας δημοσιότητας.

7/19/2006 11:36:00 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος έφα...

στον nbk, νομιζω πως εχει μεγαλη διαφορα αναμεσα στο να υπερασπιζεσαι το δικαιο και στο να επιβαλλεις αυτο που θεωρεις εσυ ως δικαιο. αυτη τη στιγμη οι ισραηλινοι ακολουθουν κατα μια εννοια τον ισλαμικο νομο. εκλεψες? σου κοβω το χερι. η μαλλον, για να ειμαστε πιο ακριβης εκλεψες? σου καιω το χωριο σου... σωστα! και γω καπως ετσι εννοω την υποστηριξη των δικων μου ανθρωπων...

νομιζω πως πρεπει να κανουμε συνειδηση, τουλαχιστον οσοι θελουμε να ονομαζομαστε πολιτισμενοι, πως το μονο που φερνει η βια ειναι ΒΙΑ... και δεν το λεω εγω...ευτυχως ο αισχυλος τα ειπε πριν απο εμενα!

7/19/2006 12:29:00 μ.μ.  
Blogger Xνούδι έφα...

...και τι να πρωτοβάλεις μέσα σου να το έχεις για μνήμη, από τόσα πολλά και αβάσταχτα...

φιλώ σε Μιραντολίνα με εκτίμηση.

7/19/2006 12:56:00 μ.μ.  
Blogger Κωστής Γκορτζής έφα...

Mirandolina, πολύ καλό το ρεπορτάζ και συγκλονιστικές οι φωτογραφίες. Φαντάζομαι ότι κάπου υπάρχουν αντίστοιχες και από παιδάκια που κομματιάστηκαν παίζοντας στην πλατεία που επέλεξε κάποιος καμικάζι να αυτοεκραγεί. Η φρίκη της ανθρώπινης θηριωδίας δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο. Δεν εξισώνω ούτε δικαιολογώ. Φρίττω... Κι αναρωτιέμαι για το μέλλον καθώς φαίνεται ότι οποιοσδήποτε πολιτικοστρατιωτικός σχεδιασμός ή γεωστρατηγικές βλέψεις, καλά ή κακά, δεν έχουν πια σημασία γιατί η κατάσταση ξέφυγε από οποιονδήποτε έλεγχο. Η βλακεία είναι όντως ανίκητη και πάρα πολύ επικίνδυνη!

ergoteline, ε, όχι και στρατιωτικός ο κύριος αυτός! Δεν μπορεί ο κάθε paintball warrior να διεκδικεί τέτοιο χαρακτηρισμό... :) Τέτοια άτομα θαυμάζουν τους δυνατούς για να κρύψουν τη δική τους αδυναμία. Και όσο μεγαλύτερο το έμβλημά τους τόσο μεγαλύτερο και το ... (έτσι νομίζουν)!

7/19/2006 01:28:00 μ.μ.  
Blogger ellinida έφα...

Τις ανέβασα κι'εγώ σήμερα στο μπλογκ μου . Τις βρήκα στο panic room .
Μου έρχεται να τα σπάσω όλα μέσα στο σπίτι από την οργή .
ΟΡΓΗ
ΟΡΓΗ
ΟΡΓΗ
ΟΡΓΗ

7/19/2006 01:35:00 μ.μ.  
Blogger πολυβιος έφα...

σκατά, σκατά, σκατά

7/19/2006 11:15:00 μ.μ.  
Blogger Μαύρο πρόβατο έφα...

Καλησπέρα,

επανέρχομαι σε παλιότερο, άσχετο με τα τραγικά τεκταινόμενα θέμα.

O γραφειοκρατίσκος εκείνος που έκρινε επιβλαβές για τη γαλλική κουλτούρα το να παιχτεί το θέατρο του Χάντκε, πήρε πόδι. Στα τσακίδια, αχρείε!

7/20/2006 11:35:00 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος έφα...

αγαπητη Mirandolina ανεβασα και γω τις φωτο. Πολυ κινηση δεν εχει ακομα η σελις μου αλλα ενα ματσο φιλαρακια θα τις δουνε...

7/21/2006 04:22:00 π.μ.  
Blogger Juanita La Quejica έφα...

Κατά τα άλλα, ευτυχώς που υπάρχει και η συνθήκη της Γενεύης που απαγορεύει να χρησιμοποιούνται αθώοι πολίτες για παραδειγματισμό και τιμωρία.

7/21/2006 02:47:00 μ.μ.  
Blogger ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ έφα...

mirandolina ειναι οντως συγκλονιστικες αυτες οι φωτογραφιες.Οπως συγκλονιστικο ειναι το γεγονος πως σε ΚΑΝΕΝΑ ελληνικο blog ή ιστοσελιδα δεν θα βρεις αντιστοιχες φωτογραφιες της αλλης πλευρας. Παιδιων που περιμεναν το σχολικο λεοφωρειο ή που διασκεδαζαν σε παιδικο παρτυ κτλ
και αφησαν την τελευταια τους πνοη εξαιτιας καποιων που δηθεν κανουν απελευθερωτικο αγωνα. Θα ηταν οντως πρωτοτυπια να αναρτησεις και τις φωτογραφιες αυτων των παιδιων. Λιγο ψαξιμο χρειαζεται και θα τις βρεις...

"Σημασια εχει να παρεμενεις Ανθρωπος.Θα τον αλλαξουμε τον κοσμο,παρ'ολα αυτα Μαρια..."
Κ.Γωγου

7/29/2006 04:59:00 μ.μ.  
Blogger ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ έφα...

Αγαπητη Mirandolina αυτες οι φωτογραφιες ειναι πραγματι σοκαριστικες.Και θα πρεπει να τις δουν οσο το δυνατον περισσοτεροι.
Δεν ξερω ομως κανενα ελληνικο blog ή ιστοσελιδα που να ανεβασε αντιστοιχες φωτογραφιες παιδιων απο το Ισραηλ...Ξερεις εδω και πολλα χρονια πεφτουν θυματα κι αυτα καποιον αλλων "θυματων" που νομιζουν
πως διεξαγουν "αγωνα". Σε καποιες περιπτωσεις δεν πρεπει να παιρνουμε το μερος κανενος. Ουτε αυτων που υιοθετουν πρακτικες των πρωην διωκτων τους και απο θυματα καποτε, εχουν μεταμορφωθει σε θυτες ούτε φυσικα να υποστηριζουμε υποψηφιους χιτλερισκους-αγιατολαδες που πολυ θα ηθελαν να εβλεπαν ολους τους δυτικους και αλλοθρησκους με κομμενα τα λαρυγγια.Απλα εχουν αλλοι σειρα τωρα...

"Σημασια εχει να παραμενει κανεις Ανθρωπος. Θα τον αλλαξουμε τον κοσμο.Παρ'ολα αυτα Μαρια..."
Κατερινα Γωγου

7/29/2006 05:09:00 μ.μ.  
Blogger Mirandolina έφα...

Αγαπητέ Θεόφιλε,
αν αυτό σε κανει να νοιώσεις καλύτερα, την επόμενη φορά -- γιατί τα εγκλήματα των ισραηλινών έχουν διασφαλίσει την επόμενη φορά, δυστυχώς - να βάλω φωτό και των νεκρών παιδιών της ισραηλινής πλευράς. Στο μεταξύ, καλό θα ήταν να κατανοούμε τη συγκυρία. Γιατί γενικότητες περί ειρήνης κι αγάπης δε λένε τίποτε την ώρα που υπουργοί του Ισραήλ δηλώνουν πως όποιος κάτοικος του νοτίου Λιβάνου δεν έγινε πρόσφυγας είναι οπαδός της Χεζμπολά κι άλλα τέτοια χαρακτηριστικά της παρακρουσης των δολοφόνων.

7/29/2006 05:23:00 μ.μ.  
Blogger discolata έφα...

Την έχω κάνει επιεικώς λαχείο με τις φωτό. Δεν μπορώ να τις κοιτάξω δεύτερη φορά χωρίς να νιώσω το κεφάλι μου να σφυρίζει απο θυμό.

Κάτι μου λέει πως θα πληρώσει αυτός ο πλανήτης πολύ ακριβά, τα γεγονότα του '40 εναντίον αυτής της συγκεκριμένης μίας φυλής. Τόσο ακριβά, που ακόμα κα η σιωπή του θα ζυγίζει χρυσάφι.

7/30/2006 04:54:00 μ.μ.  

Την καλή σου την κουβέντα


πίσω στην κουζίνα...